„Motorozz velünk!” – A vármegyei rendőr-főkapitányság programja
illusztráció

„Motorozz velünk!” címmel tart különleges programot a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság szombaton. A cél, hogy a motorosok felkészüljenek a biztonságos közlekedésre, felelevenítsék KRESZ-tudásukat. A programon bárki részt vehet, aki motorkerékpárral rendelkezik, és előzetesen regisztrál.

Idén harmadik alkalommal szervezi meg a „motoros napot” a vármegyei rendőr-főkapitányság. Május 20-án reggel a Nyír Plaza hátsó parkolójában várják azokat a motorosokat, akik szeretnének felkészülten közlekedni, és regisztráltak a programra.

Nyilvánvalóan azért van szükség rá, hogy a motorosokra is figyeljünk, ők is biztonságosan közlekedhessenek. Nemrég ért véget az az időszak, amikor a motorok még a garázsban pihentek, így most, mikor újra előveszik, muszáj picit begyakorolni magukat, hogy még biztonságosabb legyen a közlekedés” – mondta Szikszai Tihamér rendőr alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Baleset-megelőzési Bizottság titkára.

KRESZ-teszt, majd gyakorlás

A szombati program regisztrációval kezdődik, amit előzetesen is meg kell tenni! Ezt követően, míg a pálya épül, a programban résztvevők KRESZ-tesztet töltenek ki. Nemcsak a reflexeinket, hanem az agyunkat is fel kell készíteni – indokolta Szikszai Tihamér a teszt fontosságát. A kitöltött űrlapokat a motorosok a rendőr kollégákkal együtt értékelik ki, lehetőséget adva a résztvevőknek, hogy tudomást szerezzenek a hiányosságaikról. Ez után a pályán gyakorolhatják azokat a manővereket, melyek elengedhetetlenek a biztonságos közlekedéshez.

„Mindig elmondom, hogy sokszor a motor dinamikájából, hangjából adódóan úgy gondoljuk, hogy száguldoznak. Pedig nem biztos, hogy átlépik a megengedett legnagyobb sebességhatárt, csak úgy érzékeljük. Tehát ez csalóka. És az is csalóka, amikor a visszapillantó tükörben látjuk őket, hiszen lámpától lámpáig ők másodpercekig mehetnek úgy, hogy valóban nem lépik át a megengedett sebességet. De dinamikusabb a jármű, mint mondjuk egy idősebb gépjárművezető, aki lassabban indul el, csúsztatja a kuplungot, és ő azt fogja érzékelni, hogy a motoros gyors volt. Mindkettő ugyanazon az úttesten közlekedik, vigyáznunk és számítanunk kell egymásra. A motorosoknak számítani kell azokra a gépjárművezetőkre, akiknek lassabb a reflexe, sosem ültek motoron, nem ismerik a járművet. Meg kell próbálni őket együtt biztonságosan megtartani” – emelte ki a rendőr alezredes.

Előzetes regisztráció szükséges!

A programra jelentkezhet bárki, aki motorkerékpárral rendelkezik. Regisztrációhoz kötött, a balesetmegelozes@szabolcs.police.hu címre küldött levéllel lehet ezt megtenni. Ott szükséges megadni a résztvevő nevét, a motor típusát, valamint hengerűrtartalmát, így a pályát úgy tudják elkészíteni, hogy a kisebb és nagyobb motorok számára is megfelelő legyen. A helyek korlátozott számúak!