Közeledik a nyár – Ilyenek a nyaralási szokások 2023-ban
illusztráció

Közeledik a nyár – többen, kihasználva az előfoglalási kedvezményeket, már a téli hónapokban lefoglalták a belföldi vagy külföldi nyaralásukat egy utazási irodánál. Ezeknél a cégeknél a tavaszi-nyári időszakban még vannak last minute utak, de azok jellemzően nem kínálnak olyan kedvező feltételeket, mint a többi.

Nap, meleg, tengerpart, fürdőzés, pihenés, mindez egy csodás tájon. Körülbelül erre vágyhatnak az utazók, akik a passzív, tengerparti nyaralás hívei. Sokan csak későn kezdenek foglalkozni az utazásukkal, ekkor az utazási irodák ajánlatai már nem annyira kedvezők. Bicsérdy Ritát, a Sky Travel Utazási Iroda ügyvezető tulajdonosát arról kérdeztük, hogy mi a teendő akkor, amikor utaznánk, de az előfoglalásról lecsúsztunk?

„Természetesen akkor is érdemes felkeresni az utazási irodákat, hiszen valamit biztos, hogy tudunk ajánlani. Az utasok, akik évek óta utaznak, nagyon jól tudják, hogy az úgynevezett last minute utak már nem nagyon működnek, nagyon-nagyon kevés van, és ami meg is marad ilyenkor – pont azok maradnak meg, amik nehezen eladhatók: nagyon távol vannak a tengerparttól, akár a szálloda, akár az apartman. Ezekből tudnak válogatni. De én azt gondolom, hogy a rengeteg repülőjáratnak köszönhetően – akár a fapadosokat nézzük, akár a menetrend szerintieket – azért tudunk összerakni egy olyan utazást, ami megfelel az utasnak” – mondta az ügyvezető tulajdonos.

A COVID utáni bizonytalanság

Külföld vagy belföld? Tengerpart vagy hegyvidék? Aktív programok vagy inkább pihenés? Többek között ezekre a kérdésekre kell választ találniuk az utazóknak ahhoz, hogy az úti célok körét leszűkítsék. Bicsérdy Rita úgy tapasztalta, hogy a nyári időszakban a tengerpart a legkedveltebb, a kulturális utazások nem a hőségben, inkább a tavaszi-őszi hónapokban jellemzők. A Balaton továbbra is az egyik legnépszerűbb nyaralási helyszín, különösen a COVID-járvány óta, hiszen az emberek már nem annyira szívesen lépik át az országhatárt. Sőt vannak, akik már a nyaralás szervezésébe sem mernek belefogni, ugyanis a világjárvány egyfajta bizalmatlanságot keltett bennük.

„Akik a ’19-es évben lefoglalták a nyaralásukat egyénileg, azok nagyon sokan küzdhettek azzal a problémával, hogy nem volt mögöttük egy biztos háttér, és nem kapták vissza az utazás árát. Ezzel szemben az utazási irodák, ha nem is fizették vissza az összeget, utalványt adtak helyette, amit a következő utazás alkalmával fel tudott használni az utas, tehát az az anyagi biztonság, az a szaktudás, ami az utazási irodáknál megvan, én azt gondolom, hogy ezt a COVID óta nagyon sokan megtalálták, felfedezték – újra. Ez a biztonság, amit az utazási iroda tud nyújtani, úgy gondolom, hogy anyagilag is megéri az utasoknak” – mondta Bicsérdy Rita.

A Generali Biztosító tavaly végzett felméréséből megállapítható volt, hogy azoknak a magyaroknak, akik nyaralni mentek, több mint fele belföldi helyszínre utazott. Az idei számokat még nem tudjuk, azonban, aki külföldre menne, annak az utazás tervezésénél javasoljuk, a választott úti célról előzetesen tájékozódjon, hogy ne a pihenés kellős közepén érje kellemetlen meglepetés.