Motoros nap – főszerepben a biztonság

Egy hónappal ezelőtt a Safety Hungary Vezetéstechnikai Központ már tartott tréninget Nyíregyházán. Ez volt az első alkalom, hogy elhagyták a fővárost, és egy vidéki városban rendeztek oktatást négy napon keresztül. A programot az Óriáskerék Motoros Egyesület szervezte, és akkora sikere volt, hogy június végén ismét a szabolcsi megyeszékhely lesz a képzés helyszíne. Egy-egy ilyen tréningen azok is új dolgokat tanulhatnak, akik már évek óta motoroznak, és a statisztikák szerint csökkenthető a motoros balesetek száma.

– Van, aki több mint százezer kilométert vezetett már, és egy-egy ilyen tréning után jön rá, mennyire nem tud motorozni. Ezt el kell sajátítani, meg kell tanulni, mit kell tenni vészhelyzet esetén. Egyikünk sem születik úgy, hogy ezt már tudja. Eddig csak Budapesten volt ilyen képzés, bízom abban, azzal, hogy már Nyíregyházán is elérhető a tréning, sokan élnek majd a lehetőséggel – mondta Pelyvás Tamás oktató.

Június 21-én motoros napot szervez az egyesület az Esély Centrumban, ahol nyílt nap keretében bárki ingyenesen kipróbálhatja az oktatást. De előadást tartanak a rendőrség szakemberei is, valamint motoros ügyességi versennyel is várják a szervezők a résztvevőket. A nap a közlekedésbiztonságról szól majd.

– Reggel nyolc és tíz óra között lesz a gyülekező, majd kezdődnek a programok. Ez egy nagyon jó alkalom arra, hogy mindenki kipróbálja, hogyan tud motorozni. A Safety Hungary oktatókat, motorokat is biztosít minden kategóriában, tehát, aki kisebb motort vezet az életben, ő olyannal mehet, aki nagyobbat, az nagyobb motort kap. Mivel a motoros nap utáni héten itt lesznek az oktatók, ez alapján bárki eldöntheti, beiratkozik-e a tanfolyamra – mondta Szász Károly, a nyíregyházi Óriáskerék Motoros Egyesület elnöke.

Az egyesület április végén már szervezett egy nagyobb programot, akkor a múzeumfaluba több száz motoros érkezett a véradásra az ország különböző pontjairól. Most is számos kiegészítő programról gondoskodnak, a napot pedig egy közös felvonulás zárja.

Dankó László