Motorcsónakot sem lehet ittasan vezetni – Friss vádemelésről tájékoztatott a törvényszék
Fotó: Illusztráció

Az emberek többsége tisztában van vele, hogy gépkocsit ittasan vezetni nem szabad, mert büntetés jár érte, és természetesen rendkívül balesetveszélyes. Azt már kevesebben tudják, hogy ez a tiltás nem csak a gépkocsikra, hanem a vízi járművekre is vonatkozik. Aki ugyanis gépi meghajtású (motoros) vízi járművet - pl.: motorcsónakot, kishajót, jetskit - vezet ittasan úgy, hogy a vérében öt ezreléknél nagyobb az alkohol koncentrációja, az bűncselekményt követ el. Ha ennél kevesebb alkohol van a vérében, akkor pedig szabálysértést valósít meg. Fontos azt is tudni, hogy a nem motoros vízi jármű ittasan való vezetése is szabálysértést valósít meg, azaz csónakázni, vizibiciklizni sem lehet ittasan.

Ezekkel a szabályokkal tisztában volt az a nyíregyházi férfi is, aki idén augusztusban Tokajnál a Tiszán úgy vezette a barátja motorcsónakját, hogy előtte szeszesitalt fogyasztott. Éppen arra járőröztek a vízirendőrök, akik látták rajta az ittaság jeleit, ezért igazoltatták. El is vitték a rendőrök Szerencsre orvoshoz a férfit, ahol vért és vizeletet is vettek tőle, a szakértő pedig megállapította, hogy öt ezrelék feletti a vérében az alkohol.

Az egyébként 14 járműkategóriára érvényes vezetői engedéllyel rendelkező vádlottat az ügyészség ittas állapotban elkövetett járművezetés vétségével vádolja, és azt indítványozta a vádiratban a bíróságnak, hogy pénzbüntetést szabjon ki a férfivel szemben. Az ügyészség azt is szeretné, ha a bíróság tiltsa el a vádlottat a motorcsónak vezetésétől, ugyanis az ilyen bűncselekmény esetében ez a törvény szerint kötelező. Ráadásul az eltiltásnak akkor van kellő visszatartó ereje a vádlottal szemben, ha az legalább egy évig tart, hiszen a motorcsónakázás szezonja tavasztól őszig van, tehát ez jelenthet igazi büntetést a vádlott számára.

Az eljárás a Nyíregyházi Járásbíróságon folytatódik.

 

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség