Most a legmagasabb a parlagfű-pollentartalom a levegőben

Jelenleg tehát kifejezetten magas a pollentartalom a levegőben. Ez még erősebb allergiás tünetekkel jár, az orrfolyás, torokkaparás, szemviszketés, a tüsszögés, a légúti- és bőrproblémák fokozottan jelentkezhetnek. Az is előfordulhat, hogy mérsékelt allergia esetén eddig nem is mutattunk tüneteket, de ez a koncentráció már a mi szervezetünknek is sok. Fontos, hogy az allergiát meg tudjuk különböztetni a kora őszi megfázástól, ami a csípősebb reggeleknek és estéknek – no és a vírusoknak és az iskolakezdésnek – köszönhető. Ha nincs lázunk, tüneteink nem múlnak el maximum egy hét alatt, és rosszabbul vagyunk a szabadban tartózkodás után, érdemes elmenni allergiatesztre a bőrgyógyászatra, itt bőrtesztre és vérvizsgálatra is lehetőség van.

Így szenvedhetünk kevesebbet

A kivizsgált allergia esetén használjuk rendszeresen az orvos által felírt szereket, ügyeljünk rá, hogy ne pont hétvégére fogyjanak el. A szellőztetéssel legyünk óvatosak, hiszen az ablakon át áramlik a lakásba a sok pollen – főleg reggel és délelőtt –, és megtelepszik az ágyunkban, a szőnyegen, mindenhol. Ha súlyos a baj, érdemes pollenhálót szerelni az ablakokra, vagy pollenszűrős légkondicionálót üzemeltetni. Szabadtéri programokat is inkább a délutáni, esti órákra időzítsünk, amikor kicsit kisebb a pollenkoncentráció. Nedvesebb, hidegebb időben kevesebb virágpor száll, főleg akkor, ha nem fúj nagyon a szél.

Száraz, meleg, szeles napokon inkább fedett helyen mozogjunk, sportoljunk, főleg a délelőtti időszakban. Otthonunkon belül két segítségünk van még: a zuhanyzó és a mosógép. A ruhánkra ragadt pollenektől mosással szabadulhatunk meg, de fontos, hogy ne a szabadban teregessünk. Hajunkról és bőrünkről minden este elvégzett hajmosással távolíthatjuk el a virágport, így nem visszük magunkkal őket az ágyba. Ha már az ágyról beszélünk: az ágyneműt is mossuk kicsit gyakrabban, és ne engedjük belekuckózni a háziállatainkat. Ha kijárósak, akkor bizony őket is meg kell fürdetni gyakrabban, mert beviszik magukkal a polleneket a lakásba.

Ügyeljünk az étkezésre

Erős pollenkoncentrációval járó allergiaszezonban a keresztallergiák is felerősödhetnek. Sajnos gyakran előfordul, hogy aki a parlagfűére vagy más pollenre érzékeny, az bizonyos ételek fogyasztása után is kellemetlen tüneteket tapasztal. Ebben az esetben a szánkban jelentkezik égő érzés, kapar a torkunk, viszket a szánk belseje, az ajkak vagy a nyelv meg is duzzadhatnak, illetve emésztési problémák is jelentkezhetnek. Ha parlagfű-allergiások vagyunk, akkor ebben az időszakban kerüljük az uborka, a paradicsom, a banán, a méz, a kamillatea, a cukkini és a dinnyefélék fogyasztását. A nagyon érzékenyeknél már a problémás zöldségek, gyümölcsök pucolása, elkészítése vagy befőzése is tüneteket okoz. Néhány allergiásnak beváltak viszont azok az élelmiszerek, amik kicsit mérséklik a tüneteket.

Van esély a gyógyulásra?

Az allergia sajnos jelenlegi tudásunk szerint nem gyógyítható. A tüneteket azonban igenis lehet mérsékelni, antihisztamin-tartalmú gyógyszerekkel, spray-k, különböző szem- és orrcseppek segítenek csökkenteni a viszketést, a nyálkahártyák duzzanatát. Ha állapotunk a szokásosnál rosszabb, menjünk vissza az orvosunkhoz, és kérjünk további személyre szabott segítséget. Egyesek szerint az immunterápia, azaz az allergiát okozó pollenhez történő nagyon lassú hozzászoktatás akár évekre mérsékelheti a tüneteket. Különböző koncentrációjú parlagfűkivonatok segítségével próbálják összebarátkoztatni a szervezetet a parlagfűvel, és fokozatosan emelik az adagokat. A néhány hónapig tartó kezelést eleinte évente ismételni kell, és a tünetek fokozatosan csökkenhetnek. Immunterápiára akkor jelentkezhetünk, ha már legalább 2-3 éve allergiásak vagyunk, és ezt hivatalos tesztekkel is igazolni tudjuk, de az orvosnak ennél jóval több paramétert figyelembe kell vennie a sikeres kezeléshez.

 

Forrás: ridikul.hu