Móricz Zsigmond tündérmezején táncoltak
A Művészeti Szakközépiskola fellépésével folytatódott a Táncfarsang a Móricz Zsigmond Színházban. A táncos növendékek estje szorosan kapcsolódik a színház névadójának emlékére szervezett programsorozathoz.

Már visszatérő vendégek a Táncfarsangon a művészeti szakközépiskolások. Idén azt kérték tőlük, hogy az előadás valamilyen módon kapcsolódjon Móricz Zsigmond munkásságához.

MÓRICZ-FOLKLÓR

Az író, mint ahogy a regényeiből is kiderül, nem véletlenül ismerte jól a népi életet, hiszen folklór gyűjteménye ismert volt. Móricz dalokat, szövegeket, rigmusokat és mondákat is lejegyzett. Így adott volt a táncelőadás alapanyaga is.

[video]

– Amit Móricz a folklór írásai kapcsán Magyarország utolsó tündérmezejének tartott, az a szűkebb hazája, Szatmár volt. Azt kérték, hogy egy olyan műsort állítsunk össze, ami ennek a szellemiségnek megfelel. Ezért kalandozunk a történelmi Szatmárban a bemutatott táncaink során, Ugocsától egészen Szolnok-Dobokáig – mondta el Szilágyi Zsolt, a Művészeti Szakközépiskola tanára és a műsor egyik ötletgazdája.

KODÁLY, BARTÓK, CSUTKAI

Az előadásban a magas kultúra is helyet kapott, így Kodály Zoltán és Bartók Béla műveit is hallhatta a közönség. Csutkai Csaba fotóművész Tündérmező című kiállításának pedig több képét is bemutatták. A műsorba interaktív elemeket is vittek annak megálmodói, így a közönség többször bekapcsolódhatott a színpadon látottakba.

SZOMBATIG TART

A február elsején megnyitott Táncfarsang szombatig tart. Pénteken este Barkóczi Bea estjén Isteni táncokat, a szombati záráson pedig Szabó Réka szólóját láthatják az érdeklődők.