Móricz-napok – Változatos programokkal készültek a tanulóknak

Április 15-e és 19-e között rendezik meg a névadó emléke előtt tisztelegve a Móricz-napokat Nyíregyháza Déli alközpontjának legnagyobb általános iskolájában. A Nyíregyházi Tankerületi Központ fenntartásában működő köznevelési intézményben a sport, az angol és a környezetvédelem mellett a hagyományok ápolására és azok tiszteletére nevelés is kiemelten szerepel a pedagógusok céljai között.

Hétfőn a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskolában az ünnepélyes megnyitót követően kezdődött az Irodalom-birodalom olvasottsági verseny. Ebben a tanévben J. K. Rowling Harry Potter című könyvét olvasták fel a megmérettetésre jelentkezett felsősök, majd a nap folyamán a versenyen a műből adtak elő jeleneteket és oldottak meg feladatokat a gyerekek. Kedden 14 órától rendezik meg a Móricz-napok egyik kiemelt eseményét, a 34. Dienes Pál matematikaversenyt, amelyre 30 iskola több száz tanulója nevezett. A névadóról elnevezett napokhoz kapcsolódik egy rajzverseny is, amelynek lényege, hogy Móricz Zsigmond alkotásainak elolvasása után készíthettek a gyerekek illusztrációkat. Ezekből az iskola aulájában kiállítást is rendeznek a pedagógusok.

„1996 májusában vette fel iskolánk a Móricz Zsigmond nevet, azóta is minden tanévben folyamatosan megemlékezünk névadónkról, a mai napon nyitjuk meg az e heti Móricz-hetes programjainkat” – mondta Illés Zoltán Imre, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola igazgatója.

A Móricz-napok keretein belül a héten folytatódik majd az Irodalom-birodalom, lesz Kis történész vetélkedő, zárásként pedig Játék, határok nélkül címmel angol nyelvű, interaktív műveltségi vetélkedőt tartanak. A móriczos közösség felnőtt tagjai pedig a Nebuló Alapítvány a Gyermekekért szervezésében egy bálon vehetnek részt szombaton.