Montázs a fogyatékosok javára – Együttműködési megállapodást írtak alá
Együttműködési megállapodást írt alá a kormánymegbízott és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője a megyei információs és koordinációs pontok, illetve a rászorulók támogatása ügyében.

Nem lehet tudni, hogy a városban és a megyében hány ember életét könnyítheti meg a megállapodás, illetve a Montázs Program keretében tavaly áprilisban nyílt információs pont. Sensitiv adatként emlegetik, de megyei szinten tízezrekkel számolnak a szakemberek.

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlősége Nonprofit Kft. és a kormánymegbízott úr együttműködése a helyi fogyatékossági ügynek a segítéséről szól. Ennek értelmében már az elmúlt évben a Montázs projektünk keretében  kialakítottunk egy olyan országos tanácsadó hálózatot, amely Nyíregyháza városban és a megyében is megjelent. Két fogyatékosságügyi tanácsadó és egy hálózati koordinátor segíti a helyi kormányhivatalok munkáját.

- így vélekedett az együttműködésről Dr. Tóth Tibor, a  Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Nyíregyházán, a Család- és Gyermekjóléti Központ bázisán, a Tűzoltó utca 1. szám alatt található az információs és koordinációs pont, a hazai 21 közül az egyik. A koordinátorok szerin tavaly, a tavaszi nyitás után több mint 400, idén, e rövid két és fél hónap alatt több mint 150 ügyfele volt az irodának.

Petrus József, a nyíregyházi Információs és Koordinációs pont fogyatékossági tanácsadója szerint:

Nem csak a fogyatékossággal élő emberek, hanem családtagjaik, valamint a velük foglalkozó, bármilyen kapcsolatban lévő szervezetek is kereshetnek minket, bármilyen témában, amely a fogyatékosságot érinti. Ez lehet a kulturális rendezvénytől a sport rendezvényen át a különböző ellátásokig, a szociális alapszolgáltatás vagy szakszolgáltatáson keresztül, a támogató szolgálat igénybevételétől a pénzbeli ellátásokig, a segédeszközök igénybevételéig bármi.

Jó tudni, hogy a megyében működő család– és gyermekjóléti intézmények kapcsolatban állnak, útba igazítják a megye távoli pontjairól is a megyeszékhelyi központba a segítségért fordulót vagy hozzátartozóját.

Meg kell mondjam – nyilatkozta Román István kormánymegbízott -, hogy a kormányablakok ügyfélhívó rendszere az akadálymentesített, illetve az ingatlanjaink mindegyike, ahol napi ügyintézés folyik, de ez ennél egy jóval összetettebb  munka, amit segíteni fognak ezen túl a Nonprofit Kft részéről, az információs ponton keresztül. Ez nekünk nagyon nagy segítség és komoly előrelépést látok ebben.

A négyféle fogyatékosság valamelyikével élők, az autisták és mentális betegek, az ő segítőik és családtagjaik támogatására nyitott intézmény egy kiemelt Európai Uniós program keretében valósult meg, és 2021 márciusáig működik ebben a formában. Szakemberek feladata lesz eldönteni, hogy a továbbiakban állami, önkormányzati, egyházi vagy civil keretben kap finanszírozást.

Kapcsolódó galéria

Együttműködési megállapodás aláírása