Mongol illegális migránsokat és embercsempészeket fogtak el
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya befejezte az ügy vizsgálatát.

A Beregsurányi Határrendészeti Kirendeltség járőrei 2017. november 8-án hajnalban Tarpa térségében elfogtak hat határsértőt, akik a rendelkezésre álló adatok szerint illegálisan léptek be Magyarország területére. A magukat mongol állampolgárnak valló külföldiek, köztük négy férfi és két nő, sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni. A rendőrök az illegális migránsokat idegenrendészeti eljárás lefolytatása érdekében előállították a határrendészeti kirendeltségre, majd meghallgatásukat követően átadták az ukrán határőrizeti szerv képviselőinek. Elfogásukat követően rövid idővel később a beregsurányi közúti határátkelőhelyen jelentkezett belépésre egy magyar hatósági jelzéssel ellátott személygépkocsival két mongol állampolgár. Az ellenőrzést végrehajtó rendőrök a külföldi férfiak gépkocsijában több női holmit tartalmazó hátizsákot is találtak. A bevezetett rendőri intézkedések eredményeként megállapították, hogy két külföldi férfi nyújtott segítséget a korábban Tarpa külterületén elfogott mongol állampolgároknak az államhatár illegális átlépéséhez. A 36 éves és 24 éves mongol állampolgárságú férfiakat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztályának nyomozói embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként kihallgatták és bűnügyi őrizetbe vették. A gyanúsítottak ellen folytatott büntetőeljárás bíróság elé állítási javaslattal befejezésre került.

A rendőröknek a nyomozás alatt sikerült beazonosítaniuk még azt a külföldi férfit is, aki a gyanúsítottakat 2017. novemberében anyagi ellenszolgáltatásért cserébe megbízta az embercsempészettel. A férfi ellen hazai, majd európai és nemzetközi elfogatóparancsot bocsátottak ki. A nyomozók a széleskörű adatgyűjtés eredményeként 2018. december 17-én budapesti lakásán elfogták a 48 éves mongol férfit, akit előállítását követően embercsempészet bűntette miatt gyanúsítottként hallgattak ki. A külföldi férfi ezen túlmenően megalapozottan gyanúsítható egy későbbi embercsempészet előkészületével is, ugyanis a nyomozás adatai szerint 2018. szeptemberében pénzt kínálva arra próbálta meg rávenni az egyik Budapesten élő mongol ismerősét, hogy a tartózkodási engedélyét adja át a részére azzal a céllal, hogy ideiglenesen Görögországban állomásozó mongol állampolgárokat úgynevezett „személycserés” módszerrel Nyugat-Európába csempésszen. A büntetőeljárás során az is kiderült, hogy a 48 éves mongol férfi Magyarország területén jogszerűtlenül tartózkodott, mivel hamis mongol útlevéllel rendelkezett, ezért vele szemben közokirat-hamisítás bűntette miatt is eljártak.

A nyomozás vizsgálati szakaszában a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte és az iratokat a napokban átadta az ügyészségnek.

Az ügyben korábban kiadott közlemények itt érhetőek el.

 

police.hu