Mobil műszerek tucatjai a légszennyezettség mérésére
Mobil műszerek tucatjai a légszennyezettség mérésére

Javában zajlik a levegő szennyezettségének mérésére alkalmas mobil műszerek telepítése városszerte. A nyertes uniós, határokon átívelő pályázatból megvalósuló program részeként Nyíregyházán 60 mobil, és egy újabb fixen telepített berendezés szolgáltat majd adatokat, mely újabb segítség a környezetvédelem tervezésének területén.

Az Európai Határvárosok Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás (melynek tagja Nyíregyháza MJV Önkormányzata és Szatmárnémeti Város Tanácsa) a CrossBordAir című, HUSKROUA/1901/6.1/0058 azonosítószámú projekt keretében szerzett be 100 mobil mérőműszert, amelyek a levegő szennyezettségének mérésére alkalmasak. Ebből 60 kerül Nyíregyházára, 20-20 pedig romániai testvérvárosunkba, Szatmárnémetibe, illetve a programban szintén partner Ungvárra – tájékoztatott Gál István, az ETT igazgatója.

Szálló por, hőmérséklet, páratartalom

A mobil eszközök a szálló por, azon belül is a PM10-et (kevesebb, mint 10 mikrométer átmérőjű lebegő részecske), a PM2,5-t (vagy finomrészecske, amely a legkisebb méretű szálló por), a hőmérsékletet és a páratartalmat mérik folyamatosan. A szálló por szilárd anyagok és folyadékcseppek keverékéből áll. Vannak közvetlenül kibocsátott szálló porok, egyébként pedig akkor keletkeznek, amikor a különböző forrásból kibocsátott szennyező anyagok reakcióba lépnek a légkörben. A lebegő részecske különböző méretű lehet, és a 10 mikrométernél kisebb méretű képes bejutni a tüdőbe, és komoly egészségügyi problémákat okozhat.

A lakosság is nyomon követheti majd

A műszerek kihelyezése megkezdődött, s például a Városüzemeltetéssel, a közlekedési társasággal, s az ÉAK-kal egyeztetve kerülnek a helyükre a következő hetekben. A mobil eszközök internet segítségével küldik majd az adatokat egy központi szerverre. A projekt keretében fejlesztettek egy honlapot is, így a program zárását követően, tehát várhatón ősztől a lakosság is soron tudja követni a 15 percenként rögzített tájékoztató adatokat. Ugyancsak a program részeként van folyamatban az Országos Meteorológiai Szolgálat által hitelesített mérőeszköz beszerzése is. Ez a Széna térihez hasonló, fix, telepített mérőállomás lesz. – Sokat foglalkoztunk korábban ezzel a témával, s ahogy ígértük, nemsokára munkába állnak a levegőszennyezettséget mérő műszerek. Eddig mindössze egy ilyen állomás volt, így most sokkal pontosabbak lesznek az adataink, melyek a lakosság számára is elérhetőek lesznek. Ez egy újabb fontos lépés a zöld cselekvések területén – fogalmazott Facebook-bejegyzésében dr. Kovács Ferenc polgármester.