Mishmi takin született a Nyíregyházi Állatparkban – Kilencfős lett a takin-csapat!

Ismét Mishmi takin született a Nyíregyházi Állatparkban, így egy hónapon belül már a második egyed látott napvilágot. A szaporulat azért is örvendetes, mert állományuk harminc százalékkal csökkent az elmúlt huszonöt évben. A világon harminchét állatkert tart Mishmi takint, a most született borjúval összesen kilenc egyed él Nyíregyházán.

A zömök kis testű takinok bár rendszertanilag a kecskefélék közé tartoznak, leginkább a szarvasmarhákra hasonlítanak.4 alfajuk él a világon, közülük a Nyíregyházán megtekinthető Mishmi-takinok, az élőhelyükön lévő Mishmi hegyről kapták a nevüket. A Mishmi takinok (Budorcas taxicolor taxicolor) a természetben a Himalája keleti vidékén élnek, változatos élőhelyeken, 1000 -3000 m tengerszint magasság között. A hideg ellen nem csak vastag bundájukkal védekeznek, de a fajra jellemző ívelt orrhát (kosorr) is segíti őket, mivel az előmelegíti a belélegzésre kerülő levegőt. Mindkét ivar visel szarvat, de a bikák erőteljesebb testfelépítésűek s testtömegük akár a 350kg-ot is elérheti – közölte Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpakr osztályvezetője.

Mishmi takin Nyíregyházán

A Nyíregyházi Állatpark tenyészbikája 2009-ben Berlinből, a nőstények 2014-ben Franciaországból érkeztek, 2017-től pedig sikeresen gyarapodik állományuk. A takin csapat legifjabb tagjai 220 napi vemhesség után jöttek a világra és pár órával a születésük után már lábra is álltak. A márciusi és április születésű állatok egészen 9 hónapos korukig anyatejjel is táplálkoznak, de hamarosan a szálas takarmány fogyasztását is megkezdik.

Veszélyeztetett faj

A természetben körülbelül 3500 egyed él, veszélyeztetett faj, élőhelyük fokozatos csökkenése és az orvvadászat miatt az elmúlt 25 évben állományuk 30%-kal csökkent. A világon mindössze 37 állatkert tart Mishmi takint, összesen 164 egyedet, az Európai Fajmegőrzési Programban próbálják növelni az állományukat az állatkertekben.