Mishmi takin született a Nyíregyházi Állatparkban – Igazi ritkaság!
Fotó: Nyíregyházi Állatpark

Igazán sikeresnek mondható az országban csak a Nyíregyházi Állatparkban élő Mishmi takin tenyészcsapat, mert a korábbi évekhez hasonlóan ismét takin borjú látott napvilágot. Az külön öröm, hogy a hím utódok után idén nőstény borjú született.

Állatkertekben igazi ritkaságnak számítanak, hiszen a világon mindösszesen 160 egyed kerül bemutatásra, közülük 8 itt, Nyíregyházán. A Nyíregyházi Állatpark Mishmi takin tenyészbikája 2009-ben érkezett Németországból, az Európai Fajmegőrzési Program keretében, majd nőivarú társai 2014-ben jöttek Franciaországból, s 2017-től sikeresen gyarapodik állományuk, ami azért is fontos mert a természetben mindösszesen 3500 egyed él.

Természetes élőhelyeiken állományuk folyamatosan csökken az orvvadászat és az erdőirtások miatt, ezért az Európai Állatkertek Szövetsége (EAZA) fajmegőrzési tenyészprogram keretében szaporítja a ritka állatokat. A Mishmi takinok (Budorcas taxicolor) a természetben a Himalája keleti vidékén élnek, változatos élőhelyeken, 1000-3000 méter tengerszint magasság között. A hideg ellen nem csak vastag bundájukkal védekeznek, de a fajra jellemző ívelt orrhát (kosorr) is segíti őket, mivel az előmelegíti a belélegzésre kerülő levegőt.

Mindkét ivar visel szarvat, de a bikák erőteljesebb testfelépítésűek s testtömegük akár a 350 kilogrammot is elérheti.

Növényevő állatok, melyek mindig ugyanazon az útvonalon járnak a pihenő-, ivó- és táplálkozóhelyek között, így idővel ösvényeket taposnak ki maguknak. A csordákban elsősorban a nősténynek és fiatal hímek élnek, az ivarérett hímek többnyire magányos életmódot folytatnak.

A takin csapat legifjabb tagja 220 napi vemhesség után jött a világra, s pár órával a születése után már lábra is állt. A kis állatot anyja naponta többször szoptatja, egészen 9 hónapos koráig.

A kis állat már a csapat többi tagjával birtokba vette új kifutójukat, s hamarosan remélhetőleg egy „játszótárs” is érkezik hozzá, hiszen a másik tenyész nőstény is vemhes.

 

Forrás: Nyíregyházi Állatpark