Minősített könyvtár – Szakmai kitüntetést kapott a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma idén is pályázatot hirdetett a Minősített Könyvtár címre. A Móricz Zsigmond könyvtár már másodszor nyerte el a díjat, magas színvonalú szakmai munkája, és az olvasóknak, a könyvtárlátogatóknak nyújtott szolgáltatások sokszínűsége miatt. Az erkölcsi díj mellett az EMMI 500 ezer forinttal is jutalmazta a szakembergárdát.

 

A legutóbbi attrakció, a Képregénytár, a Kultúrkuckó, a Vécsey utcai fiókkönyvtár közelmúltban felújított épülete, vagy a jelenleg is zajló korszerűsítés, a Családbarát Munkahely és Családbarát szolgáltató hely kitüntetés, az ifjúságnak, illetve a gyerekeknek szóló programok, a konferenciaterem és kiállítótér rendezvényei, az olvasók kiszolgálása miatt valóban méltó a kitüntetésre.

„Nagyon sok szakmai munka előzte meg. 2017 óta folyamatosan azon dolgozunk, hogy az olvasóink igényeinek megfelelően magas minőségben nyújtsuk a szolgáltatásainkat. Megalapítottuk a Minőségirányítási Tanácsot. Négy állandó munkacsoport dolgozott ezen folyamatosan, plusz még négy munkacsoportot állítottunk fel. Kialakítottuk a különböző eljárásrendeket, folyamatokat, szabályzatokat, tehát egy nagy dokumentációs munka is amellett, hogy a teljes körű minőségirányítási rendszert és filozófiát maguk a dolgozók is elsajátították, magukénak érzik” – nyilatkozta a Móricz Zsigmond könyvtár igazgatója.

A Minősített Könyvtár cím után a Könyvtári Minőségi Díj a következő lépcsőfok az intézmény szakmai rangsorolásában. A közeljövőben kinyit majd a központi könyvtár megújított gyermekrészlege, a zöld könyvtári elképzeléshez méltó Bagolyvárral. Folytatódik az Örökösföldi fiókintézmény korszerűsítése. De mit is jelent egy könyvtárban a szervezetfejlesztés?

„Ugye, egy könyvtár, a mi esetünkben a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár három osztályból áll. A központi könyvtáron kívül van még hat fiókkönyvtár, könyvtárpontok, könyvtárbuszt is üzemeltetünk, és mint megyei hatókörű városi könyvtár, a megyében 200 településsel van együttműködési megállapodásunk. Ahhoz, hogy itt magas minőségű munka folyjon, minden kollégának megfelelő helyen, végzettségének megfelelő munkakörben kell lennie. Ezt a szervezetfejlesztést is hivatott ez a nagy csapatmunka elősegíteni” – mondta Tomasovszki Anita.

Az ünnepek előtt december 23-ig lesz nyitva a Móricz Zsigmond könyvtár. 17-én fogadják a Szita-szita péntek vendégeit, szülőket és gyerekeket, illetve 21-én lesz még Ringató is, szintén a kicsik kedvére. Emellett 20-ig jelentkezhetnek az adventi kvíz gyermek és felnőtt játékában.