Minősített, bronz fokozatot nyert a nyíregyházi könyvtári szolgáltatás

A Családbarát Hely Tanúsító védjegy bronz fokozatára pályázott sikerrel a Móricz Zsigmond Könyvtár a Vécsey Utcai Fiókkönyvtárral. A helyszíni auditra 2020. februárjában került sor, a tanúsítványok március elején érkeztek meg.

Április 2-a a Gyermekkönyvek Nemzetközi Napja. A könyvtár YouTube csatornáján a Könyvtári mesék sorozatban a papírszínház három meséjét találják az olvasók, mely az intézmény saját stúdiójában készült.

A családi olvasójegy, a Ringató és a Kerekítő program, a papírszínház, a Népmese Napja, az Ünnepváró és a baba angol, a Csirip Tanya megannyi kézműves foglalkozása, ill. a baba-mama szoba hozta meg a sikert a Móricz Zsigmond Könyvtárnak, és nyerte el a Családbarát Hely Tanúsító Védjegyet.

Tavaly indítottuk el a családi olvasójegyet, mellyel családoknak, házaspároknak, nagyszülőknek és unokáknak, a törvényi kedvezményen kívül további engedményt biztosítunk. Ezzel az a célunk, hogy az olvasás és a kölcsönzés közös családi program legyen a szülők, gondviselők, nevelőszülők, nagyszülők és gyerekek közösen vegyék igénybe könyvtári szolgáltatásainkat, hiszen az olvasóvá nevelés folyamatában nagy szerepe van a szülői mintáknak és a családnak. Fontosnak tartjuk, hogy gyermekkorban könyves környezetben nevelkedjenek, szeressék meg a könyveket, az olvasást és váljanak rendszeres könyvtárhasználókká.

– fogalmazott Tomasovszki Anita igazgató.

A veszélyhelyzetben is dolgoznak a könyvtárosok. Leltároznak, selejteznek, portalanítanak, és egy újabb pályázat támogatásával végzik a helyi értékek digitalizálását. Az elektronikus eszközök segítségével pedig igyekeznek a mindennapokban is kapcsolatban maradni olvasóikkal.

Most, mivel könyvtárunk zárva van, ezért az érdeklődő gyerekeknek a papírszínházas foglalkozásunkat online vetítjük facebook oldalunkon, és már 3 mese elkészült a kicsik és nagyok örömére. Családbarát foglalkozás a Kerekítő, de gyermek angolt is tartunk szombatonként. Sakk szakkör van nálunk, a gyermekkönyv hónapot  április és május hónapban tartjuk. Ezt szintén megpróbáljuk online térbe kivinni, és a meghirdetett rajzpályázatot is online keretek között lefolytatni, ill. akiket meghívtunk volna – írókat, költőket -, szintén digitálisan megszólítani.

– folytatta a könyvtár igazgatója.

A további fiókkönyvtárak is minősítés előtt állnak, illetve a következő fordulóban az ezüst fokozatra pályázik a Móricz Zsigmond Könyvtár.