Mini Tirpák Fesztivált szerveztek a Tirpák Fesztivál 0. napján a Kossuth téren
Fotó: Trifonov Éva

A hétvégi Tirpák Fesztiválhoz kapcsolódott idén is a 0. napon szervezett Mini Tirpák Fesztivál, mely az óvodásoknak kínált egészséges édességet és játékos programokat.

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum ötlete nyomán született a Mini Tirpák Fesztivál, mondván nem lehet elég korán indítani a pályaorientációt. Ezért csatlakoztak a hétvégi fesztivált megelőző 0. napon a Tirpák Fesztiválhoz, ahová nyíregyházi óvodásokat vártak.

Pivonka Szilvia, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum szakmai főigazgató helyettese elmondta:

Nyilván nem titkolt célunk, hogy a szakmákat minél korábban megismertessük az óvodásokkal is. Minden tagintézményünk programmal készül, ami tulajdonképpen már bemutatja egy-egy szakmának az alapjait. Nincs túl korán! Az a fontos, hogy megismerjék az anyagokat, amikkel dolgoznak, hogy egyáltalán milyen lehetőség van, hogy kreatívan használják ki a saját ötleteiket, és erre most lehetőségük nyílik.

A Szakképzési Centrum valamennyi tagintézménye bemutatkozott a Kossuth téren. Az Egészségügyi Szakgimnázium diákjaival orvososat játszottak a kicsik, az ÉVISZ-esek nyúlgátat építettek, megjelent az Inczédy, akik építőkockákat rakosgattak, mások próbababát öltöztettek, és fényképeket készítettek az ovisok.

A Sipaky Szakközépiskola tanulói kóstoló falatokat sütöttek.

Takács Zoltán, a NYSZC Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziumának, Szakközépiskolájának és Kollégiumának szakmai igazgatóhelyettese hozzátette:

Szabolcsi almás kígyót, palacsinta kígyót készítettünk a gyerekeknek, kettős céllal. Az egyik, hogy a tájjellegű ételeket behozzuk, a tájjellegű alapanyagot, az almát fogyasszák a gyerekek. Olyan egészséges palacsintát szerettünk volna nekik készíteni, amit otthon nem biztos hogy elkészítenek a szülők. Zablisztből, kukorica lisztból, reszelt almából készítettük a tésztát kevés tojás és liszt hozzáaadásával, majd megsütöttük.

A 22 méter hosszú palacsintakígyó falatkája cukor nélkül, egészséges liszttel, mézzel került a kóstoló edénybe.

Megjelent a Digitális Közösségi Alkotóműhely csapata is, akik a robotokat mutatták be a gyerekeknek. Voltak puzzle kirakók, régi írógépek, és pénztárgépek, kifestők és mesenyomdák a téren. Pincérfutó versenyt rendeztek, illetve űrhajós képét is bemutatta a TEKERD csoport. A Vidám Manók zenés műsora előtt lehetett tekézni és célba dobni is.

Kapcsolódó galéria

Mini Tirpák Fesztivál a Kossuth téren