Mindenszentek és halottak napja – Sokan emlékeztek szeretteikre már az elmúlt hétvégén

Napok óta nagy a forgalom a nyíregyházi Északi temetőben, mindenszentek ünnepére készülnek a hozzátartozók. Idén szerdára esik az ünnep, így sokan hétvégén látogattak el a sírkertbe és tették rendbe a sírokat. A napokban rengetegen keresik fel a virágárusokat, hogy megvásárolják a krizantémokat, amelyet sokszor a kegyelet virágának neveznek, de népszerűek még a különböző sírdíszek és koszorúk is.

Egymást érték az autók szombaton és vasárnap az Északi temető mindkét bejáratánál. A mintegy 32 hektáros sírkertben sokan emlékeztek szeretteikre már a hétvégén, mindenszentek ünnepe előtt néhány nappal. A parkolóban a rendőrség is segítette a közlekedőket, az ünnepek idején pedig bent is jelen lesznek majd az egyenruhások, hogy a megemlékezők biztonságát is garantálják.

Már hétvégén emlékeztek

A hétvégén még autóval is be lehetett hajtani a temetőbe, ezt sokan kihasználták, de más okok is szóltak a szombati és vasárnapi látogatás mellett.

Több okból is hétvégén jöttünk a temetőbe, egyrészt kicsit rendbe tenni a sírokat és szerettük volna elkerülni a tömeget, mert mi 80 év fölöttiek vagyunk és már nekünk nehezünkre esik és nem is szeretünk a tömegben tolongani, de azért még lehet ki fogunk jönni szerdán is” – mesélte Molnár Béláné. Gyurcsán Istvánné családjával tette rendbe a hozzátartozói sírját szombat délelőtt, ők is a mindenszentek ünnepe és halottak napja előtt szerették volna még ezt a feladatot elvégezni, így szerdán már csak a virágokat viszik ki a temetőbe.

Mindenszentek és halottak napja

A mindenszentek a keresztények ünnepe, az üdvözült lelkek emléknapja, amelyet a katolikus világ november elsején tart. Magyarországon 2000-ben lett ismét munkaszüneti nap. November 2-a a halottak napja, az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben lévő hívek napja, ekkor minden elhunytról megemlékeznek a katolikus egyházban. Ezekben a napokban virágokkal díszítik a temetőben a sírokat és gyertyákat, mécseseket gyújtanak a hozzátartozók.

A kegyelet virága

A krizantémot a kegyelet virágának is hívják, máshol nem is nagyon találkozunk vele, viszont mindenszentek környékén mindenki ezt keresi a virágárusoknál.

Nagyon sokan évente egyszer jönnek ki a temetőbe és ilyenkor próbálják kihasználni az időt és a lehetőséget, hogy virágot vegyen, ezért van, aki többször visszajön ilyenkor naponta” – mesélte Müller János.

A krizantémok mellett népszerűek még a sírdíszek és a koszorúk is, az árak átlagosan 500 és 5000 forint között mozognak a temető környékén.

Változások a temetőben

Hosszabbított nyitvatartás várja a hozzátartozókat az Északi temetőben, reggel 7 és este 8 óra között tart nyitva a sírkert. Mindenszentek napján, november elsején, szerdán 11 órától viszont autóval már nem lehet behajtani a látogatóknak. November 2-án a Hősök temetőjében lesz ünnepi megemlékezés – ekkor a kegyeleti parkban 14 nemzet katonáira emlékeznek közel 3000 gyertya meggyújtásával. Az első világháborúban, a nyíregyházi katonai barakk kórházban elhunyt katonákra emlékeznek sok-sok éve ezen a napon.

Kapcsolódó galéria

Hétvégén is sokan látogattak ki az Északi Temtőbe