Mindenszentek és halottak napja – Rengetegen voltak a nyíregyházi Északi temetőben

Egyenruhások segítették a biztonságos megemlékezést a nyíregyházi Északi temetőben. A rendőrség mellett a polgárőrség is a helyszínen volt és a jelenlétükkel igyekeztek tenni a bűncselekmények és balesetek megelőzéséért. Sokan halottak napján, vagyis november másodikán látogattak ki a sírkertbe, így elkerülték a szerdai tömeget.

Szerdán 7 órakor nyitott a nyíregyházi Északi temető és már a kora reggeli órákban is nagy volt a forgalom mind a sírkertben, mind a környező utcákban. Az autósok még 10 óráig be tudtak hajtani a temető területére, őket is segítették a helyszínen dolgozó polgárőrök.

Együttműködés a biztonság érdekében

A polgárőrök, együttműködve a rendőrséggel, minden évben jelen vannak mindenszentek ünnepén a temetőben, idén pedig a közösségi szolgálatot a hatóságnál teljesítő diákok is a helyszínen segítették a lakosságot. A bejáratnál mindenkinek egy-egy ajándék mécsest, valamint egy szórólapot osztottak ki a tanulók, amelyen bűnmegelőzési tanácsok szerepeltek. A rendőrség a zebránál segítette a gyalogos közlekedést, valamint a Korányi Frigyes utca autós forgalmát irányították. A rendőrök nemcsak egyenruhában segítik a biztonságos megemlékezést a több mint 30 hektáros nyíregyházi Északi temetőben, hanem civil ruhás járőrök is dolgoznak a tömegben. Nyíregyházán nemcsak az ünnepnapokon, hanem az év minden napján szolgálatot teljesítenek az önkéntes polgárőrök, de a mindenszentek idején még nagyobb számban vannak jelen az egyenruhások.

Nemcsak a közlekedés biztonsága a szempont, hanem a temetőlátogatóknak a biztonsága is, így az értéktárgyak megóvása, megőrzése. Nagyon jó a statisztika, bízunk benne, hogy a rendőrség és a polgárőrség közös munkája a jövőben is gyümölcsöző lesz, úgy látjuk és nap mint nap úgy tapasztaljuk, hogy erre a lakosság is pozitívan reagál, olyan értelemben, hogy nagyon sokszor kérnek a jelen lévő polgárőröktől felvilágosítást, hogy melyik parcellát hol találják” – nyilatkozta Bordás Béla városgondnok, a polgárőrök vezetője.

Halottak napja

A nyíregyházi Északi temetőben november másodikán, halottak napján is rendkívüli nyitvatartási rendben várták az emlékezőket, reggel 7 és este 8 óra között tartott nyitva a sírkert. A temető csütörtökön már egy csendesebb arcát mutatta, több hozzátartozó pont ezért látogatott ki délelőtt a sírkertbe, hogy elkerülje a tömeget és így emlékezzen szeretteire. Az időjárás is kedvezett a látogatóknak, száraz, napsütéses idő volt Nyíregyházán csütörtökön. A mindenszentek napján ünnepi díszbe öltözött temető napközben is egy különleges arcát mutatta az emlékezők előtt csütörtökön. November harmadikától, péntektől a hagyományos nyitvatartás szerint, vagyis reggel 7 órától délután 5 óráig várják a hozzátartozókat a nyíregyházi Északi temetőben.

Kapcsolódó galéria

Virágözön az Északi temetőben