Mindenkinek kicsengettek - Véget ért a Mindenkinek becsengettek!

A Mindenkinek Becsengettek! program zárógáláját rendezték a Váci Mihály Kulturális Központban. Az egészséges és fogyatékkal élő gyerekek különleges flashmobbal készültek az alternatív tanévzáróra, illetve közös zenés, énekes produkciókat is előadtak.

Szív alakot formáltak meg ép és fogyatékkal élő gyermekek a Váci Mihály Kulturális Központ előtti téren. Ezzel mutatták meg mekkora szívük is van, mennyire szeretik egymást, mennyire befogadók. A különleges flashmobbal vette kezdetét a Mindenkinek Becsengettek! program különleges tanévzárója, mellyel minden évben lezárják az egyedülálló tanévet. A tanév ugyanis tíz hétből állt, ennek során tíz fogyatékkal élő gyermek látogatta az iskolákban tipikusan fejlődő társait, akikkel együtt alkottak a tanórák alkalmával. A Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola Vécsey Károly Tagintézményébe az autizmushoz hasonló fejlődési zavarral, az Asperger-szindrómával élő Nagy Zsombor érkezett. Ottléte során Zsombi bekapcsolódott szinte minden programba, részt vett az anyák napi műsorban, együtt játszott, festett, rajzolt újdonsült barátaival.

Festettünk az iskolában egy ilyen üveget, amiből a nénik szoktak így inni belőle csésze kávét. És még rajzoltunk egy kicsit, egy órát, és én egy páncélkatonás órát rajzoltam – sorolta élményeit Zsombi.

A gyerekek is örömmel fogadták új társukat, akit nagyon megkedveltek, amiben lehetett, segítették őt.

Nagyon jól segítettünk neki, adtunk neki dolgokat, amilye nem volt – mesélte lelkesen Kokai Regina, Zsombor egyik új barátja.

Zsombi beilleszkedése az új környezetbe szinte természetes volt. Ez annak is köszönhető, hogy az iskolában fokozott hangsúlyt fektetnek arra, hogy az egészséges és a fogyatékkal élő gyermekek már gyermekkorban megismerjék, elfogadják egymást. Az iskola már tavaly is részt vett a Mindenkinek Becsengettek! programban, de sok sajátos nevelési igényű diák is tanul az intézményben.

A mi osztályunkban Down-szindrómás gyermek van, tehát abszolút hozzá vannak szokva, hogy mindenki más. Sőt, többféle problémával küszködő gyerekek is vannak, írás, tanulási problémák, magatartási problémák, így azt gondolom, nem tűnt fel, hogy a Zsombi egy kicsit más – mondta el a Tóth Anett fejlesztő pedagógus, Zsombi ideiglenes tanító nénije.


Falak lebontása

 

További képekért kattintson a fotókra!

A Down Egyesület által 2009-ben életre hívott „Mindenkinek becsengettek!” program Magyarország több nagyvárosa mellett határainkon túl is sikeres. Nyíregyháza mellett Kassán, Nagykárolyban és Szatmárnémetiben is elindult. Célja, hogy az ép és fogyatékkal élő gyermekek minél jobban megismerjék egymást, gyakorlati élményekkel gazdagítsák a fiatalokat, így elősegítve a sajátos nevelési igényűek társadalmi integrációját.

Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere a programmal kapcsolatban kiemelte, nagyon fontos kérdés a saját nevelési igényű gyerekek integrációja. Ez, illetve maga a kezdeményezés egyaránt szolgálja az egészséges gyerekeket, a többségi társadalmat, és természetesen azokat a gyerekeket is, akik valamilyen hátránnyal küszködnek. Úgy fogalmazott, az ilyen típusú integráció közös ügy, a Mindenkinek Becsengettek! program pedig egy példaértékű kezdeményezés, egy igazi tett, ami az integrációhoz hozzásegít mindenkit.

 

Változásokat hoz a program

 

Az idei programban több mint 240 gyermek vett részt tanáraikkal, szüleikkel közösen. Ebben az évben számos új résztvevő is csatlakozott a kezdeményezéshez. Kisari Károly, a Down Egyesület elnöke hangsúlyozta, az elmúlt tíz hét tapasztalatai mindenki számára pozitívak. Hozzátette, ezúttal a végső következtetéseket pontosabban fel is tudják majd dolgozni, hiszen már a program előtt is készítettek egy felmérést, s most, a zárás után is fognak egy kérdőíves és fókuszcsoportos kutatást végezni azzal kapcsolatban, miként változott a gyereknél, pedagógusoknál, szülőknél a fogyatékkal élők megítélése.

A Váci Mihály Kulturális Központban tartott zárógálán a programban részt vevő gyerekek közösen léptek a színpadra, egy-egy rövid, énekes, zenés produkcióval megörvendeztetve társaikat.

Zadubenszki Norbert
Fotó: Szarka Lajos