Minden szabolcsi büszke a VIDOR-ra!

Izgalom a megnyitó előtt

– Ez a fesztivál az, ami Nyíregyházát nemzetközi rangra emeli – mondta Dudás László, aki azt is hozzátette, soha egyetlen VIDOR Fesztivált ki nem hagyna. Feleségével együtt jöttek el a megnyitóra. Hasonlóan vélekedtek a fiatalok is, miközben egyre többen gyűltek a római katolikus templom elé. Torma Kata azt mondta, ilyenkor megpezsdül az élet és mindenhol történik valami. Pontban fél hétkor Schlanger András köszöntötte pénteken este a nézőket.

„Ebben mi vagyunk a legjobbak!”

A Móricz Zsigmond Színház igazgatója azt mondta, a VIDOR Nyíregyháza egyik sláger terméke, amit határon innen és túl is ismernek már. Azt ígérte, az idei fesztivál is emlékezetes lesz azok számára, akik figyelemmel kísérik a programokat. Arról is beszélt, hogy 9 nap alatt, 60 helyszínen, közel 400 programmal várják az érdeklődőket. A város polgármestere házigazdaként üdvözölte az egybegyűlteket. Dr. Kovács Ferenc arra emlékeztetett, hogy a szabolcsi megyeszékhelyen már Krúdy korában is nagy hagyománya volt a nyár végi, ősz eleji mulatozásoknak. Éppen ezért a város bővítette is a fesztivál kínálatát: – Most újítottunk, mert ugyan a Kossuth téren zajlik a fő műsorszám, viszont a VIDOR-Kert hagyományosan üzemel, és a felújított művelődési házunk előtt egy VIDOR-Szigetet hoztunk létre, ahol nemcsak kulturális, zenei programok lesznek, hanem gasztronómia is.

Az idei VIDOR Fesztivál részletes programjáért kattintson ide!

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviseletében Szedlacsek Emília mondott ünnepi beszédet. A főosztályvezető dicsérte a VIDOR Fesztivált, úgy fogalmazott, jelentős hatással bír az emberek lelki életére és hangulatára: – A fesztivál szellemiségével olyan életszemléletet mutat be és sarkall arra, hogy meg is fogadjuk, melyet jó lenne mindennap követnünk. „Jókedvet adj, és semmi mást, Uram!” – mondja a költő, mert akkor rendben az életünk, rendben van minden körülöttünk, és persze a jó mellett, a nevetés mellett, a közösségekre is figyelnünk kell, ahol jól érezhetjük magunkat, mint ezen a fesztiválon.

További képekért kattintson a fotóra!

A kormány képviseletében dr. Seszták Miklós is köszöntötte a VIDOR nézőit. A nemzeti fejlesztési miniszter úgy fogalmazott, a VIDOR Fesztiválra minden megyében élő büszke: – Nagyon várjuk minden évben a VIDOR Fesztivált. Mondtam is a polgármester úrnak, hogy a legnehezebb dolog jegyet szerezni a színházi előadásokra. Már hallom, csoportok szövetkeznek, hogy ki hogyan tud jegyet szerezni, ki tud jegyet venni, ki mikor áll be a sorba. Hallottam olyat is, hogy valaki már hajnal 4 órakor beállt a sorba, ezért tényleg, mint egy szabolcsi polgárnak, aki nagyon várja a VIDOR-t, nagy örömre szolgált, hogy itt, a fő színpadon nyithattam meg a 14. VIDOR Fesztivált.

Koncertekkel kezdődött

Az ünnepi köszöntők után a politikusok és a színházigazgató, valamint egy nyíregyházi kislány közösen eresztették az égnek a VIDOR Fesztivál lufikból formázott betűit. A megnyitó után elsőként a Borbély Mihály Balkán Jazz Project lépett a közönség elé, akik magyaros virtussal játszottak jazz dallamokat. Őket a Maliból származó Bassekou Kouyate & Ngoni Ba követte. Az afrikai csapat egzotikus dallamokkal szórakoztatta a közönséget.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Kohut Árpád)