Minden részlet a VII. Tirpák Fesztiválról és a IV. Nyíregyházi Bogrács és Grillbajnokságról

Minden részlet a VII. Tirpák Fesztiválról és a IV. Nyíregyházi Bogrács és Grillbajnokságról
Fotók: Kohut Árpád

Ebben az évben sem múlhat el az ősz úgy, hogy ne elevenítenénk fel tirpák hagyományainkat egy olyan gasztronómiai fesztivál keretén belül, amely egyedülálló a térségben. Szeptember 21-22-én a Kossuth téren, szombaton a „szakma”, vasárnap pedig az amatőr főzőcsapatok mutatják meg gasztronómiai felkészültségüket a nyíregyháziaknak. 

Szombaton 28 csapat (hazai profi és iskolai csoportok), vasárnap 31 csapat (intézmények, szervezetek, baráti társaságok) mutatják be főzőtudományukat.

A főzőcsapatok között lesz a Prešovský klub kuchárov a cukrárov – Eperjesi Szakácsok és Cukrászok Klubja, a SOŠ Gastronómie a služieb, Prešov- / Gasztronómiai és Szolgáltató Szakközépiskola Eperjes, a Szatmári Kavirnyákok, akik Szatmárnémetiből érkeznek, és IVANO-FRANKIVSK-ból a Kárpáti konyha. Nagykaposról, Szlovákiából is érkezik egy főzőcsapat, az Interreg „CULTDIALOGUE” C. projekt keretében.

A fesztivál látogatói mindkét napon több tucat étel közül választhatnak, a két nap alatt a főzőcsapatok több mint 20.000 adag étellel készülnek. Kóstolójegyeket a helyszínen 4 ponton lehet majd vásárolni.

Vasárnap vándorserleget vihet haza a legjobb csapat, de emellett a látogatók szavazatai alapján átadják a legszebb stand, a legjobb hangulatú csapat és a közönség díjat is.

Színpadi programok - SZEPTEMBER 21.

10.00 NÉPI ÍZEK TALÁLKOZÓJA – csapatok bevonulása, köszöntése
11.00 Kató néni konyhája főzőshow, Ihos József humoristával és Vajtó László gasztroműsorvezetővel – Káposztás gulyka
13.00 SZÍVTIPROLL
16.30 FOLKFUSION BAND
19.30 TNT élő koncert

A fesztivál étlapja - szombati ételek:

1. Szabolcsi töltött káposzta tejföllel
2. Hagymás ropogós csülök kenyérrel, savanyúval
3. Toroskáposzta
4. Vadpörkölt
5. Körmös csülkös pacal, burgonya
6. Lapcsánka forgatag
7. Kapros harcsagombóc túrós csuszával
8. Birkás töltött káposzta
9. Túrós sztrapacska
10. Káposztás sztrapacska
11. Fűszeres hagymás vér
12. Törtpaszuly hagymás zsírral
13. Törtpaszuly füstölt hússal
14. Gerslis zöldséges bableves
15. Tanyasi birkapörkölt, tarhonya, savanyú
16. Babgulyás
17. Töltött lángos (paprikás krumplis, szilvalekváros)
18. Nyírségi gombócleves
19. Böszörményi káposztás-cukkinis lapcsánka
20. Böszörményi málékásás töltött káposzta
21. Demecseri töltött káposzta
22. Káposztával töltött lángos
23. Halászlé
24. Korhely halászlé
25. Csülkös toroskáposzta
26. Tördelt tésztaleves füstölt kolbásszal
27. Puliszka, tepertős pergelt hagymával
28. Tirpák gyümölcsös sütemények
29. Almás porlós
30. Görhe
31. Káposztás rétes
32. Tökös-mákos rétes
33. Almás rétes
34. Meggyes rétes
35. Szilvás habos
36. Almás lepény
37. Szilvás virág
38. Ropogós csőröge lekvárral
39. Strúdli

2019-ben a VÁROS SÜTEMÉNYE – a 4000 SZELETES SÜTŐTÖKÖS MÁLÉ

Erre a nagy vállalkozásra a város vezetői – a hagyományokhoz híven -, idén is a Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumát kérték fel. A tökös málé sütemény felidézi a tirpák étkezési hagyományokat, ugyanakkor idényjellegű és jól követi a modern gasztronómia vonalát. A Sypkay idén a 20 kg kukorica lisztből, 240 kg sütőtökből, 16 kg tökmagból készült finomságot modern gasztronómiai elemekkel mutatja be. A kukoricaliszt és búzaliszt keverékéből készülő tésztát, olyan sütőtök krémmel töltik meg, amit pirított tökkockákkal tesznek izgalmasabbá. A tök chutney-val (csatni) töltött málé tetejét pedig pirított tökmag morzsával hintik meg. Ezzel a süteménnyel, a Sipkay cukrászai ismét egy izgalmas, idény jellegű és hagyományőrző finomsággal mutatkoznak be.

Színpadi programok - SZEPTEMBER 22.

10.00 IV. NYÍREGYHÁZI BOGRÁCS- ÉS GRILLBAJNOKSÁG 10.30 MENTHA PROJECT
11.30 A Város Süteménye - kóstoló
13.00 KARMAPIRIN
15.00-18.00 FÁSY MULATÓ - Nótár Mary, Zámbó Krisztián, Fásy Zsüliett, Herceg Dávid, Jolly & Suzy, Zoltán Erika és Fásy Ádám

A fesztivál étlapja - vasárnapi ételek:

✓ Birkapörkölt
✓ Birkagulyás
✓ Marhapörkölt
✓ Öhön
✓ Káposztás, fokhagymás tejfölös, sajtos lángos
✓ Lencsegulyás
✓ Grillhúsok, saláták, lapcsánka
✓ töltött lángos
✓ Grillezett sertéshús és grillkolbász
✓ Grillezett húsok, saslik
✓ Marhapörkölt
✓ BBQ húsok
✓ Halászlé
✓ Kukoricakásás töltött káposzta füstölt hússal
✓ Pikáns grill húsok zöldségekkel

✓ Párolt tarja kolozsvári burgonyával savanyusággal
✓ Csülkös paszuly leves, káposztás-túrós sztrapacska, körömpörkölt, beregi cigánypecsenye bográcsban, csöröge, házi kovászos rozs kenyér
✓ hagyományos házi sütemény (kőttes kalácsok, rétes, darabos sütemények töltelékkel: meggyes, almás, mákos, diós, túrós képosztás stb)
✓ Galambpörkölt
✓ Kistelekiszőlői toroskáposzta
✓ Szívbarát ételek
✓ Hurka
✓ Mangalica setrészsírral szőnyegbombázott sült májas hurka savanyúsággal, mártással, kemencében sült kenyérrel
✓ Mangalica szalonnával tűzdelt setrészsírban sült paraszt kolbász savanyúsággal, mártással, kemencében sült kenyérrel

Kísérő rendezvények

A Tirpák Fesztiválon bemutatkozik a Nyíregyházi Települési Értéktár, lesz arcfestés, Játéksziget – Bethlen Gábor utca, posta előtti tér - csúszdás akadálypálya, gumiasztal, gyermekkörhinta is.

Kapcsolódó galéria

Tirpák Fesztivál 2019.