Minden éjjel és napközben takarítják az autóbusz-állomásokat, valamint a járműveket
Fotó: Volánbusz

Dr. Kovács Ferenc polgármester Facebook-posztjára reagálva – mely szerint fertőtlenítik a játszótereket, kondiparkokat és a közterületi utcabútorokat Nyíregyházán – több olvasói észrevétel is befutott szerkesztőségünkhöz, amelyek arról szóltak, hogy mindez szükséges lenne a buszok esetében is. A témában megkerestük a Volánbusz Zrt. Kommunikációs Igazgatóságát, arról érdeklődve, hogy a társaság hogyan védekezik a járvány ellen.

Szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményükben kiemelték, minden tőlük telhetőt megtesznek munkavállalóik és utasaik egészségének védelme érdekében. A társaság a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásait és a járványügyi rendelkezéseket alapul véve dolgozta ki védekezési intézkedéseit.

Vírusölő szerrel mossák le kapaszkodókat

– A Volánbusz továbbra is fokozottan – minden éjjel és napközben – takarítja az autóbusz-állomásokat és járműveinket, vírusölő szerrel mossa le a kapaszkodókat. A napközbeni takarítás keretében a kapaszkodók, fogantyúk többszöri fertőtlenítése történik meg az autóbusz-állomásokon. A vállalat az autóbusz-állomások és a járművek fokozott takarítása mellett ózonos fertőtlenítéssel bővítette eszköztárát a fertőzés terjedése elleni védekezéshez. A tavaly beszerzett 58 ózongenerátor az ország csaknem teljes területén gondoskodik a Volánbusz mintegy 6500 darabos járműállományának rendszeres fertőtlenítéséről. Idén február közepéig több mint 22 ezer alkalommal végezték el munkatársaink az eljárást. Az elmúlt hetekben társaságunk újabb 67 ózonos fertőtlenítő berendezést vásárolt, melyek közül 37 darab autóbuszaink tisztítását teszi még hatékonyabbá, a fennmaradó 30 ózongenerátor révén pedig lehetőség nyílik egyes szolgálati helyiségeink és autóbusz-állomásaink fertőtlenítésére is – olvasható közleményükben.

Mentesítő járatok Nyíregyházán

A tájékoztatás során megtudtuk, tavaly november 9-tõl sűrítették járataikat a megyei jogú városok helyi közlekedésében. Nyíregyházán a délelőtti és délutáni csúcsidőszakokban 10 autóbuszvonalon 25 mentesítő járatot közlekedtetnek. Emellett folyamatosan figyelemmel kísérik az utasforgalmat, így amennyiben szükséges, további változtatásokat vezetnek be.

Akár rendőrségi intézkedést is kérhetnek

A maszk használata 2020. november 11-tõl nemcsak a zárt utasforgalmi helyiségekben, hanem az állomások és megállóhelyek teljes területén is kötelező. Az autóbusz-vezetők kötelesek megtagadni a felszállást, ha az utas nem tartja be a maszkviseléssel kapcsolatos előírásokat, és a kötelezettségnek egyszeri felszólításra sem tesz eleget.

– Utazás közben munkatársaink, valamint a jegy- és bérletellenőrök ellenőrzik az előírás betartását. Akik nem viselnek maszkot, kizárhatók az utazásból, és 8000 forint pótdíj fizetésére kötelezhetők. A szabályt be nem tartókkal szemben az autóbusz-vezető és az ellenőr rendőrségi intézkedést is kérhet, ilyen esetben a rendőrség szabálysértési eljárást indíthat és pénzbírsággal sújthatja a szabálytalankodókat.

Korlátlan, díjmentes utazás

– Az egészségügyi dolgozók, valamint a védekezésben közreműködő orvos-, egészségtudományi hallgatók, szociális, rendvédelmi és közigazgatási dolgozók – a jogosultság igazolása mellett – korlátlan díjmentes utazásra jogosultak az autóbuszainkon is.

Kötelező elővétel

A társaság emellett a személyes érintkezések számának csökkentése érdekében, december 1-jétõl a pénztárak nyitvatartási időszakában kötelező elővételt vezetett be az ország több autóbusz-állomásán, köztük Nyíregyházán is. Az érintett időszakokban kizárólag előre megváltott jeggyel, bérlettel vagy egyéb, utazásra jogosító dokumentummal lehet felszállni a járatokra, de az azon kívül eső időben és a felsorolt autóbusz-állomásokon kívül továbbra is megvásárolhatók a jegyek és a bérletek az autóbusz-vezetőknél.