Minden, amit a ViaVideo távmeghallgatási rendszerről tudni érdemes!

Minden, amit a ViaVideo távmeghallgatási rendszerről tudni érdemes!

Tavaly év végén a Nyíregyházi Törvényszéken is átadták a ViaVideo projekt keretében a távmeghallgató szobákat. Milyen lehetőségeket rejt magában ez az új rendszer?

A távmeghallgatás keretében lehetőség van arra, hogy például egy Sopronban élő tanút a Nyíregyházi Járásbíróság meghallgasson anélkül, hogy elutazna ide. Ez úgy lehetséges, hogy Nyíregyházán négy olyan tárgyalóterem került kialakításra, ahol a távmeghallgatást le lehet bonyolítani. Országos szinten minden törvényszéken van ilyen tárgyalóterem, sőt, a rendőrségeken és a büntetés-végrehajtási intézetekben is hozzáférhető.

Tehát ha egy távol élő tanút szeretne kihallgatni a bíróság, akkor megkeresi a rendszerben a tanú lakóhelyéhez legközelebb lévő távmeghallgató szobával rendelkező hatóságot, és oda idézi meg a tanút. Míg a tárgyalás ténylegesen Nyíregyházán zajlik, egy hasonló tárgyalóteremben. A két termet a rendszeren keresztül összekapcsolják, és élő kép- és hangközvetítés útján kommunikálnak a felek egy zárt, védett rendszeren keresztül (gyakorlatilag úgy kell elképzelni, mint egy videokonferenciát). Nagy előnye tehát ennek a rendszernek, hogy így egy-egy tanúnak nem kell nagy távolságra elutaznia, ezzel időt, pénzt és energiát spórol meg az ügyfél és a bíróság is.

Az eljárás egyéb résztvevői is kihallgathatók ezzel a módszerrel?

Igen. A büntetőeljárási törvény felsorolja azokat az eseteket, amikor kötelező így foganatosítani a kihallgatásokat, például amikor egy letartóztatás meghosszabbításáról kell döntenie a bíróságnak, illetve a nemi erkölccsel összefüggő bűncselekmények 18. év alatti áldozatát, vagy a különösen védett tanúkat.

Ki számít különösen védett tanúnak?

A büntetőeljárás során a bíróság az ügyészség indítványára különösen védett tanúvá nyilvánítja azt a személyt, akinek a vallomása kiemelkedő súlyú, az ügy lényeges körülményeire vonatkozik, illetve a vallomásától várható bizonyíték mással nem pótolható, és személyének, illetve kihallgatásának a felfedése esetén ő vagy a hozzátartozójának élete, testi épsége vagy személyes szabadsága súlyos fenyegetésnek lenne kitéve.

Hogyan hallgatnak ki egy letartóztatott gyanúsítottat, és mennyiben tér el ettől egy védett tanú kihallgatása?

A letartóztatás meghosszabbításáról szóló ülés esetén a bíró, az ügyész és a védő a tárgyalóteremben ül, míg a letartóztatásban lévő gyanúsított a büntetés-végrehajtási intézet meghallgató szobájában. A gyanúsítottat védő ügyvéd dönthet úgy is, hogy a védencével egy szobában kíván lenni. Ebben az esetben a tárgyalóteremben is látják a bv. intézetben tartózkodó, kihallgatandó gyanúsítottat és védőjét, és ők is látják azokat a személyeket, akik a tárgyalóteremben tartózkodnak.

A védett tanúról olyan módon készül felvétel, hogy a másik tárgyalóteremben ülők csak egy torzított kép- és hangfelvételt látnak, illetve hallnak. Ebben az esetben kizárólag a bíró ismeri a tanú valódi személyét.

Hány alkalommal használták Nyíregyházán a rendszert?

A Nyíregyházi Járásbíróságon tavaly kerítés bűntette miatt indult eljárásban a bíróság nem idézte meg az ország másik végéről a sértettet ide a tárgyalásra. A kihallgatása úgy történt, hogy a sértett bement a lakóhelyéhez legközelebbi rendőrkapitányság meghallgató szobájába, és onnan kapcsolták be a nyíregyházi tárgyalásra. Természetesen a sértett számára is nagyobb biztonságot, nyugalmat jelentett az, hogy az ügy vádlottjától több száz km-nyi távolságban tesz vallomást, és nem kellett vele újra találkoznia.

De használták már a rendszert az ország különböző börtöneiben lévő elítéltek meghallgatására is. Ennek folytán egyrészt gyorsul az eljárás, hiszen nem kell fogvatartottakat ideszállítani, másrészt a szállításukkal felmerülő biztonsági kockázat is megszűnik. A rendszer további előnye, hogy rögzíti az elhangzottakat, ezért lehetőség van arra is, hogy visszanézzünk egy-egy tanúvallomást.

Van-e arra vonatkozó adat, hogy az országban hány személyt hallgattak ki ilyen módon?

Friss információ, hogy a tavaly év végén átadott rendszert három hónap alatt 96 bíró vette igénybe, összesen 191 alkalommal. Ebből 120 esetben büntetés-végrehajtási intézetből jelentkeztek be, de 7 olyan alkalom is volt, amikor külföldön élő személyeket hallgattak meg.

A távmeghallgatáson kívül más célokra is használható a kiépített rendszer?

Igen, lehetőség van arra is, hogy videokonferencia keretében értekezletet tartsanak az ország különböző bíróságain lévő személyek anélkül, hogy odautaznának.

Tervezik-e további végpontok kiépítését, a megye járásbíróságain?

Igen, mindenképpen, hiszen a négy, távmeghallgatást biztosító tárgyalóterem leterheltsége folyamatosan nő, így szükség lesz arra, hogy a vidéki járásbíróságokon is kiépítésre kerüljenek ilyen meghallgató szobák, hosszabb távon pedig, hogy valamennyi tárgyalóterem alkalmas legyen erre.

 

Az interjút Koncz Veronika sajtótitkár készítette.