Minden a szerelemről szólt éjjel a Sóstói Múzeumfaluban

Szent Iván-éjre várták a látogatókat a Sóstói Múzeumfaluba, ahol minden a szerelemről és a hagyományokról szólt.

– Ez az ünnep a nyári napfordulóhoz kapcsolódik, és egy ilyen szép estét, úgy gondolom, érdemes a szabadban tölteni – mondta dr. Szabó Sarolta, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója. – Erre kiváló helyszín a múzeumfalu. A népszokásokban valamikor mélyen gyökerezett a Szent Iván-éj, mi ezen az éjszakán ezeket a szokásokat elevenítjük föl.

 

„SZERELEM, SZERELEM...”

 

A jármi kisnemesi házban „Szerelem, szerelem...” címmel időszaki kiállítás nyílt. Láthatók hímzett falvédők, menyasszonyi öltözet és láda, amelybe egykor a hozomány került. A kiállítást dr. Bodnár Zsuzsanna néprajzkutató rendezte, és Sós Ágnes nyitotta meg, akinek Szerelempatak című dokumentumfilmjét Szent Iván éjjelén meg is nézhették a múzeumfalu látogatói. A film sajátos hangvételben szól arról, mit jelentett és mit jelent a szerelem, a vágyakozás és a szex néhány idős, falusi ember számára.

 

SZABÓ BALÁZS BANDÁJA ADOTT KONCERTET

 

A kiállítás megnyitója után a skanzen faluközpontjában Szabó Balázs Bandájának koncertjére várták az érdeklődőket.

További képekért kattintson a fotóra!

– Szent Iván-éj van, megérkezett az igazi nyár, ezért a tűzugrás, az egymáshoz tartozás és a szerelem jegyében arra gondoltunk, hogy elsősorban ilyen hangulatú dalokat hozunk – mondta Szabó Balázs. – Ezek mindenképpen terítéken lesznek ma este, és válogattunk még hozzá a repertoárunkból dalokat a régi időkből és a legújabb lemezünkről is.

 

TŰZVARÁZS ÉS TŰZUGRÁS

 

A múzeumfalu főterén a Tűzvarázs produkció tűzzsonglőr csapata lépett közönség elé, meggyújtották a hatalmas tüzet, amelyről a néphit azt ígéri, aki átugorja, a következő egy évben egészséges és boldog lesz. Szent Iván éjjelén a bátrak ezt meg is tették.

F. A.

(Fotó: Szarka Lajos)