Milliárdos iparipark-fejlesztés – Csütörtökön ismét ülésezett a közgyűlés

Kétmilliárd forint támogatást kap az önkormányzat a Nyíregyházi Ipari Park bővítésére – ezt dr. Kovács Ferenc polgármester jelentette be a csütörtöki közgyűlésen. A döntésről a napokban jelent meg egy Kormányhatározat, az összeget előkészítési feladatokra fordítják. A közgyűlésen elfogadták a város klímastratégiáját, ami tartalmaz egy nagyon fontos célt: 2050-re 80%-kal kívánják csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es évekhez képest. Tóth Attila új rendőrkapitányság-vezető beszámolójából pedig kiderült, Nyíregyházán jó a közbiztonság, csökkent a lopások és a betörések száma is 2020-ban.

Csütörtökön ismét ülésezett Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlése. A hagyományok szerint a képviselők megtekintették a Nyíregyházi Televízió összefoglalóját az elmúlt időszakban történt eseményekről, ezt követte dr. Kovács Ferenc szóbeli kiegészítése. Ebben többek között elhangzott, hogy a Harbini Egyetem Képzőművészeti Kara és a Nyíregyházi Egyetem Vizuális Kultúra Intézete együttműködési megállapodást kötött, befejeződött a Borbányai és Városmajori Művelődési Ház felújítása, valamint elkezdődött Kistelekiszőlőben a Korong utcai zárt csapadékvíz-elvezető csatorna kiépítése, illetve egy napokban megjelent Kormányhatározat jó hírét is bejelentette a közgyűlésen.

Milliárdos támogatás

Most kétmilliárd forint további támogatást kaptunk, de ezt megelőzően a kormánytól már kaptunk 3 milliárd 229,7 millió forintot infrastrukturális fejlesztésre, területelőkészítésre. Ez annak a nagyívű programunknak a kormányzati támogatása, amit meghirdettem a polgármesteri ciklus elején. Akkor 123 hektár terület volt mindösszesen, aminek az utolsó tizenegynéhány hektárját mi adtuk el az elmúlt években, tehát a Debreceni út melletti déli ipari park betelt. Most elindítottunk egy körülbelül 320 hektárra vonatkozó területszerzést, bővítést, ebből 88 hektár már az önkormányzat tulajdonában van” – mondta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

A városnak biztató tárgyalásai vannak komoly befektetőkkel, most már terület is lesz az új beruházások számára, az ipari park két és félszeresére bővülhet – tette hozzá a polgármester. Az új területek közműkiépítésére kapta a kétmilliárd forintos támogatást az önkormányzat. Új munkahelyek teremtésével a fiatalok helyben tartását szeretnék biztosítani.

Járványügyi szabályok

Ezután dr. Kása Brigitta aljegyző beszámolójával folytatódott a közgyűlés, aki ismertette a legfrissebb járványügyi intézkedéseket és számokat. Ezek alapján a nyíregyházi intézményekben dolgozók átoltottsága jobb arányokat mutat mint az országos átlag. A téma kapcsán dr. Ujhelyi János, a Szövetségben Nyíregyházáért képviselője mint praktizáló orvos, felhívta a figyelmet, hogy egyre több a koronavírusos beteg gyermek is a városban. A járványhoz kapcsolódva új intézkedéseket vezettek be a városban, például kötelező a maszkviselés a házasságkötő teremben, a jégpályára pedig csak oltási igazolvánnyal lehet belépni.

Rendőrségi beszámoló

A közgyűlésen a Nyíregyházi Rendőrkapitányság új vezetője ismertette a hatóság 2020-as beszámolóját.

Bátran kijelenthetem, hogy Nyíregyháza, illetve a térség egy jó közbiztonsággal rendelkező város. Ezt a számadatok is alátámasztják, amik a beszámolóban is szerepelnek. Évek óta egy folyamatosan csökkenő bűncselekményszámmal találkozhatunk, ami úgy látszik, hogy mostanra már lassul, néhol minimális emelkedést mutat, de hát nincs az a hegy, amire örökké csak felfele lehet menni, lefelé is van út a hegymászóknak is, nem csak nekünk. Én azt gondolom, hogy azok a jogsértések, amelyek az itt élőket legjobban érdeklik, ezek száma viszont rendben van továbbra is a térségben és biztonságban tudhatják a személyes javaikat” – mondta Tóth Attila, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság vezetője.

Ez azt jelenti, hogy 2020-ban például 11 százalékkal csökkent a lopások száma az egy évvel korábbi adatokhoz képest, de a betörések száma is alacsonyabb volt, emellett a Nyíregyházi Rendőrkapitányság nyomozási és felderítési eredményessége javulást mutatott.

Kerékpáros közlekedés

A Fidesz-KDNP frakcióvezetője megköszönte a rendőrség munkáját, illetve a közbiztonság kapcsán kérte a hatóság további segítségét.

Tudjuk a visszajelzéseket, hogy milyen gondot okozhat gyalogos kontra kerékpár, kerékpár kontra gépkocsi forgalom. Ezen a téren is kell tennünk valamit, hogy hatékonyabb legyen. Nagyon fontos és ki kell emelnem, hogy a fiatalok ne váljanak áldozattá vagy ne váljanak elkövetővé, ennek vonatkozásában tovább kell fokozni a bűnmegelőzési tevékenységet. Számos eszköz van erre, szemléletformálás és egyéb módon lehet hatni arra, hogy megvédjük a fiatalokat vagy az egyik vagy a másik eseménytől” – nyilatkozta Halkóné dr. Rudolf Éva, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

Rollerek a belvárosban

Kérdéseket és javaslatokat fogalmazott meg a rendőrség felé a Szövetségben Nyíregyházáért is. A kerékpárosok fegyelmezését szorgalmazza a frakció, valamint az internetes bűnözésről és a kábítószerhelyzet kapcsán is tettek javaslatot, illetve az elmúlt időszakban megjelent új közlekedési eszközök miatt is kérnék a hatóság segítségét.

Az elektromos módon hajtott kétkerekű közlekedési eszközök és egyéb ilyen típusú közlekedési eszközöknek a problematikája, mert nagyon sok közbiztonságot érintő problémát vet fel, hiszen balesetveszélyes helyzeteket teremt” – mondta Jeszenszki András, a Szövetségben Nyíregyházáért frakcióvezetője.

Tóth Attila rendőrkapitányság-vezető ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, egyelőre várják a jogi szabályozást, de azt már most tisztázta, hogy ittasan rollerrel közlekedni bűncselekménynek számít.

Drogproblémák a városban

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata a drogprobléma visszaszorítása érdekében is kialakított egy stratégiát a 2022 és 2025 közötti időszakra. A városban évek óta működik a Kábítószer Egyeztető Fórum, véleményük szerint az egyik legfontosabb feladat a fiatalok szemléletformálása lenne. Dr. Erdélyi Ágnes a jelenlegi helyzetről tartott beszámolót.

Látszik egy átrendeződés, hogy kettévált a drogfogyasztó populáció. Van a szegényebb réteg, ők dizájnerdrogokat fogyasztanak, ők azok, akik alacsonyabb kulturális körülmények és anyagi körülmények között élnek. Az üresség, a motiválatlanság jellemző rájuk. Abban látjuk a segítséget, hogy az iskolák, a nevelés, a céloknak a megfogalmazása sokat tehet annak érdekében, hogy legyen valami motiváció a jövőre nézve, az életet illetően. Van sajnos egy olyan fajta tendencia is, hogy a kulturáltabbak, kicsit tehetősebbek pedig a klasszikus szerekhez nyúlnak vissza, a marihuána- és a kokainfogyasztásnak egy kicsit felfutó ágát látjuk mostanában” – mondta a szakember.

Helyi klímastratégia

A képviselő-testület elfogadta a Helyi klímastratégiát is. Az Integrált Településfejlesztési stratégiában átfogó célként szerepel a környezettudatos város képe, az önkormányzat a cél elérése érdekében aktívan lép fel a klíma- és környezetvédelem érdekében, ezt bizonyítja, hogy korábban elnyerte az „Energiahatékony Önkormányzat 2019” díjat. A most elkészült átfogó anyagban az szerepel, hogy a város hogyan kívánja 80 százalékkal csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékét az 1990-es évekhez képest.

Három részből áll ez a projekt, ez a tanulmány: egy helyzetfelmérést kellett végezni, majd a helyzetfelmérést követően meghatározni a legfontosabb célokat, eszközöket és feladatokat, és nagyon lényeges a lakosság megszólítása is, a szemléletformálás” – nyilatkozta a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

Kitűzött célok

A környezetvédelem témaköre a napokban világszinten is téma volt, Áder János köztársasági elnök a klímacsúcson arról beszélt, Magyarország vállalja, hogy 2050-re klímasemleges lesz, erről törvény is született, a végrehajtás pedig megkezdődött, illetve 2030-ra beszünteti az ország a szénalapú áramtermelést. Nyíregyházán az elmúlt években számtalan olyan fejlesztés, beruházás valósult meg, amelynek középpontjában az energiahatékonyság állt, ez is nagyban segíti a helyi, illetve az országos célok elérését.

Jó példák Nyíregyházán

A Szövetségben Nyíregyházáért frakció is nagyon fontosnak tartja a környezetvédelem kérdését, ők is elfogadták az előterjesztést.

Voltak kiegészítő javaslataink, egyrészt az, hogy hamarabb tárgyaljuk újra, fontos az aktualizálás. Volt egy nagyobb intervallum megadva, de azt szeretnénk, ha ez korábban történne. Erre bizottsági üléseken tett javaslatot az ellenzéki képviselői csoport, másrészt érdemes megemlíteni olyan dolgokat is, ami 2010 előtt már indult, működött, ilyen a panelprogram például, ami jelentős környezetvédelmi szempontból is, nemcsak energiahatékonysági, illetve értéknövelés szempontjából vagy például a biomonitoring program, ami ugye faültetéssel párosítva vizsgálta a légszennyezést” – tette hozzá Jeszenszki András.

Nyíregyházán évek óta működik a polgármesteri fásítási program, számtalan helyszínen több száz fát ültettek már el a város különböző pontjain, legutóbb például a Garibaldi utcán.

Székelykapu, térfigyelő kamerák

A képviselők többek között megszavazták azt is, hogy felújítják a Székelykaput, ami évtizedek óta Sóstógyógyfürdőn áll. Erre pályázatot nyújtottak be a Teleki László Alapítvány által kiírt Népi Építészeti Program felhívására, a 17 millió forintos beruházás 80 százalékát támogatás, illetve 20% önerőből tudják majd finanszírozni. A korábbi közgyűlésen a testület már döntött 32 darab új térfigyelő kamera telepítéséről, most újabb 5 eszközt helyeznek ki, az új sóstói szökőkút mellett működik majd három darab, valamint a vasútállomás melletti kerékpártárolónál kettő darab kamera. A térfigyelők elhelyezéséről mindig rendőrségi adatok alapján hoznak döntést, így volt ez most is.

Kapcsolódó galéria

Városi Közgyűlés 20211118