Mi leszel, ha nagy leszel? Pályaorientációs napot szerveztek a diákoknak a Móriczban

A Móricz Zsigmond Általános Iskola pénteken pályaorientációs napot szervezett. A 2018 óta sikerrel megrendezett eseményen idén 20 különböző szakma képviselői vettek részt. Az interaktív tematikus nap lehetőséget biztosított a diákoknak arra, hogy különböző szakmákkal és karrierlehetőségekkel ismerkedjenek meg, ami segít nekik tudatosabb döntéseket hozni a középiskolai továbbtanulásukkal kapcsolatban.

A Móricz Zsigmond Általános Iskola pályaorientációs napot szervezett, amelynek célja az volt, hogy interaktív módon segítse a fiatalokat a pályaválasztásban. Az eseményen a diákoknak lehetőségük nyílt arra, hogy a különböző szakmákat testközelből ismerjék meg. Kipróbálhatták azokat az eszközöket és technikákat, amelyekkel a mindennapi iskolai élet során nem találkozhatnak, olyan élményekhez jutva, amelyek gazdagítják ismereteiket és bővítik látókörüket. Illés Zoltán intézményvezető kiemelte, a program 2018 óta minden évben nagy sikerrel valósul meg. Az idei rendezvényen 20 különböző szakma képviselői, többek között fodrászok, tűzoltók, vendéglátóipari szakemberek, robotika szakértők, járműgyártók, asztalosok, bolti eladók és ápolók mutatták be munkájukat.

 

„A pályaorientációs nap élményekkel teli lehetőséget kínál a gyerekeknek, hogy megismerhessék a különböző szakképzési intézményeket és programjaikat. Interaktív tapasztalatokkal gazdagodhatnak, amelyek által jobban megértik a különböző szakmai lehetőségeket. A szakképzési centrum, az agrár szakképzési centrum valamennyi iskolája képviselteti magát az eseményen, és az iparkamara is rendszeresen részt vesz ezen a napon”

– mondta az igazgató.

 

Az intézményvezető hozzátette, az ilyen események nagyban hozzájárulnak a diákok pályaorientációjához, hiszen a gyerekek nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is megismerhetik a különböző szakmák világát. A rendezvényen dr. Ulrich Attila alpolgármester is részt vett, aki elmondta, egy diák életében fontos mérföldkő, amikor egy magasabb szintű intézménybe lép. Különösen jelentős az általános iskolából középiskolába való átmenet, mivel ez döntően befolyásolja a fiatalok későbbi életét. Kiemelte, az alsós diákok jelenléte is fontos, hiszen számukra is értékes tapasztalatokat nyújthat ez az esemény.

„Nagyon fontos, hogy a kisebbek is részt vegyenek az eseményen, hogy megértsék, milyen sokféle lehetőség áll rendelkezésre Nyíregyházán. A gyerekek képet kaphatnak arról, hogy milyen sokféle iskolatípus létezik és milyen széles a választék. Nemcsak a szülőknek kell tisztában lenniük ezekkel a lehetőségekkel, hanem a gyerekeknek is, különösen, ha már hetedikesek vagy nyolcadikosok. Fontos, hogy megteremtsük számukra a lehetőséget, hogy képességeik és vágyaik szerint gondolkodjanak a jövőjükről”

– nyilatkozta az alpolgármester.

Hozzátette, az önkormányzat elsősorban munkahelyteremtéssel segíti a fiatalok munkába állását. Emellett már hosszú évek óta működik az első lakáshoz jutók támogatási programja, amely segítséget nyújt azoknak a családoknak, pároknak és fiataloknak, akik Nyíregyházán szeretnének letelepedni. Továbbá különböző kulturális eseményekkel és programokkal gazdagítják a város életét, amelyek Nyíregyháza közösségi életének és imázsának szempontjából fontosak. Véleménye szerint ezek az intézkedések összességében teszik Nyíregyházát szerethetővé és élhetővé a fiatalok számára is.

Kapcsolódó galéria

Pályaorientációs nap a Móricz iskolában 20240607