Mesterremek díjat kapott a nyíregyházi kardcsiszár

Csillogó szablyák, kardok és tőrök várták a látogatókat szombaton a Jósa András Múzeumban. A vitrinekben olyan harci eszközök korhű másolatait állítottak ki, amelyeket magyar végvári vitézek, huszárok és katonatisztek használtak egykoron. A különleges kiállítással a Magyar Kultúra Napját ünnepelték a múzeumban, történészek, politikusok és közéleti személyiségek közreműködésével.

– Egy olyan mesterremeket mutatunk be, amely a magyar kultúrának mindképpen része, hiszen egy fegyverkovács, az egész egyszerűen mást sem csinál, mint azokat a fegyvereket, amelyek magyar kézben forgott, magyar érdekekért, azokat mi méltóképpen tudjuk bemutatni – mondta Bene János, a múzeum igazgatója. A kiállítás legkülönlegesebb ereklyéje a yorki kard másolata volt. Ennek az eredetije Luxemburgi Zsigmond magyar király és német-római császártól került ajándékozás útján a ködös Albionba.

– Ezt a béke kardjának is nevezik, nem véletlenül, mivel Luxemburgi Zsigmond nem sok csatát vívott, inkább politikai csatát vívott, mint fegyverest, és az ő személye, aki egy pici magyar királyból egész német-római birodalom első fejévé tette, jelképezi azt, hogy ő mindezt békés úton teremtette, és az sem véletlen, hogy Yorkban, ahová ő ezt a kardot eljuttatta, egyből a város legfontosabb szimbólumává vált – fűzte hozzá dr. Ulrich Attila alpolgármester.

A kultúra napi kiállítás a nyíregyházi Szabó István fegyverkovács munkássága köré szerveződött. A számos kitüntetéssel elismert kardcsiszár már gyermekkorában is arról álmodott, hogy szablyákat fog készíteni. A tanulmányai befejezése óta profi szinten foglalkozik a fegyvermásolatok kovácsolásával, gyártásával. Az elmúlt évtizedekben múzeumok, közgyűjtemények becses darabjai bizonyítják szakértelmét és kézügyességét. A yorki kard másolatát például az angol nagykövet rendelte meg tőle. A mester elárulta, hogy a szemet is gyönyörködtető darabok kézzel, hagyományos eljárással készülnek.

– Nekem a legkisebb darabom is, a legkisebb vadászkés is mind hagyományos módon készül, kézi kovácsolással készül és utána csiszolva, hőkezelve, rendesen, mintha háborúba vinnénk, készül – hangsúlyozta Szabó István.

Szabó István munkásságát egy újabb kitüntetéssel ismerték el. Az Aranykapu Népművészeti Egyesület, Nyíregyháza Önkormányzata és a megyei önkormányzat Mesterremek díjban részesítette. A kitüntetést Puskásné Oláh Júlia egyesületi elnök, dr. Ulrich Attila alpolgármester és Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke adta át a kardcsiszárnak.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)