Messze van a nyíregyházi kaszárnya - A könyv Nyíregyháza helyőrség történetét dolgozta fel
Messze van a nyíregyházi kaszárnya - A könyv Nyíregyháza helyőrség történetét dolgozta fel

E jól ismert katonadal kezdősora olvasható annak a kötetnek a címoldalán, amelyben Bene János Nyíregyháza helyőrség történetét dolgozta fel 1869-tõl napjainkig. A szerző e szép kiállítású, képekkel gazdagon illusztrált kötetének megjelenését a XVI. Nyíregyházi Huszártalálkozó tiszteletére időzítette.

Bene János muzeológusi és helytörténészi munkásságának középpontjában az egyenruhás alakulatok állnak. Ezt bizonyítják az általa rendezett kiállítások és helytörténeti kiadványok sora. Így állított emléket a ’48-as szabolcsi honvédeknek, a nyíregyházi huszároknak és a tűzoltóknak is. Legújabb könyvében kutatásainak azon eredményeit összegezte, amelyek a katonaváros Nyíregyháza történetére vonatkoznak. A 270 oldalas kötet lapjain megelevenednek a városnak azon küzdelmei, amelyeket a laktanyák megépítéséért és a különböző alakulatokban szolgáló katonák megtartásáért tett. Felsorakoztatja a békebeli évek hétköznapi teendőit és ünnepi pillanatait, de elkíséri a katonákat a világháborúk harctereire is. Dicsőséges és szomorú fejezetek villannak fel e kronologikus rendbe szedett eseménytörténetben.

A Magyar Huszár Alapítvány által kiadott kötet mindazoknak ajánlható, akiket érdekel a nyíregyházi kaszárnyák története és a bennük szolgálatot teljesítő katonák élete. A könyv bemutatóját szeptember 23-án 15.00-tól tartják a Jósa András Múzeumban.

 

(Szerző: Illyés Gábor)