„Messze van a Nyíregyházi kaszárnya…”

Az „Adassék tisztelet a katonaeszménynek” előadássorozat keretében, „Messze van a nyíregyházi kaszárnya…” címmel tartott előadást, szeptember 20-án dr. Bene János, címzetes múzeumigazgató.

A "Kultúrházak éjjel-nappal" programsorozat keretében az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központ és a Magyar Huszár Alapítvány által szervezett előadásnak az az Alvégesi Művelődési Ház adott otthont Nyíregyházán, amely pont ott áll, ahol egykoron a Huszárlaktanya, a nyíregyházi helyőrség első katonai bázisa, a 14. és a 15. huszárszázaddal.

Az előadó történész beszélt Nyíregyházáról, amelynek helyőrségét 1869-től tartjuk számon. 1891-ben egy harminc épületes, egész lovasezred befogadására alkalmas kaszárnyatelepet adtak át, ez volt a híres Huszárlaktanya.  A két háború között három laktanya működött Nyíregyházán: a Gábor Áron tűzérlaktanya, a Nagy Huszárlaktanya és a Damjanich laktanya. A legutolsó győztes huszárroham a híres nyíregyházi 4. Huszárezredhez, Mikecz Kálmán őrnagy harccsoportjához fűződik. 1941. augusztus 15-én Mihajlovszkánál a huszárok nyílt, könnyen áttekinthető terepen, ellenséges tüzérségi tűzben háromszáz fővel verték vissza az orosz nehéztüzérséget. A háború után nagyütemű laktanyaépítési program indult Nyíregyházán. 1963-ban a 15. „sivatagi” gépesített lövészhadosztály került a Damjanich laktanyába. 2004-ben bezárt az utolsó laktanya a helyőrségben, majd 2018-ban tért vissza újra katonai alakulat Nyíregyházára.

Szerző, fotó: Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központ