Mesélő Nyíregyháza: új kiadvány Hegedűs István öttusázóról

Megjelent a Mesélő Nyíregyháza sorozat 34. füzete. Komiszár Dénes helytörténész a nyíregyházi Hegedűs István öttusázó magyar bajnoknak állít emléket születésének 100. évfordulóján. A kötetbemutatón megjelent a bajnok lánya.

Modell, dublőr, sportoló és áldozat. A nyíregyházi városvédők kiemelt figyelemmel fordultak Hegedűs István emléke felé, aki Nyíregyházán született.  Alap- és középfokú tanulmányait Nyíregyházán végezte, majd a Testnevelési Főiskolán szerzett tanári diplomát. Magyar bajnok, a válogatott keret tagja, később edző. Már fiatalon sokat sportolt: futott, úszott és lovagolt. Jó lovasként filmben is kapott dublőri szerepet.

„Hegedűs István, akinek az alakját évtizedekig láthattuk a húszforintos bankjegy hátoldalán, ma 100 éve, 1924. április 15 – én született Nyíregyházán, és a Rákóczi utca 22. szám, alatti szülőházának a falán is egy olyan emléktábla látható, melynek a felső részén egy porcelánból készített húszforintos bankjegy látható. Ezzel kötöttük össze, hogy nemcsak nevesítettük a szülőházat, hogy itt született Hegedűs István, Fityula – ez volt a beceneve – hanem akik arra járnak, most már összekötik azzal, hogy Hegedűs István volt látható évtizedekig a húszforintos bankjegyen.”

-beszélt a múltról a füzet szerzője, Komiszár Dénes történész, helytörténész. A bankjegyen szereplő arckép stilizált – jegyzik meg a történetírók. Az Élelmiszeripari Technikum megbecsült és szeretett testnevelőtanára egy véletlen lövés ártatlan áldozata lett 1956 őszén.

„ A halála azért volt szerencsétlen, hiszen október 23 – án még edzést tartott tanítványainak, de délután már dörögtek a fegyverek Budapesten. Azzal váltak el az edzőtársakkal a tanítványoktól, hogy másnap folytatják az edzést. Sajnos 23 – ról 24 -re virradóra annyira felgyorsultak az események Budapesten, hogy Hegedűs Istvánt a lelkiismerete nem hagyta nyugodni, hogy korán elindult a sportuszodába, hogy a tanítványait megóvja. Az uszodába menet az egyik utcasarkon megállt, és egy teherautóról ÁVO-sok kezdtek el válogatás nélkül lövöldözni. Sajnos Hegedűs István is ekkor kapott halálos sérülést, és ebbe halt bele. „

 - tájékoztatott Komiszár Dénes. Könyvek, kiadványok, találkozók, ünnepségek rendezése mellett nagy jelentőségű az a füzetsorozat, mely a régi nyíregyháziaknak állít emléket. A rendezvényen megjelent Hegedűs István lánya, a Budapesten élő Hegedűs Andrea is, aki meghatottan fogadta a városvédők meghívását.

„Egy olyan nemes embernek az emlékét őrizzük a mai napig – és őrizni fogjuk, amíg én élek - , aki példát mutatott, hogy hogyan kell egy ilyen nemes eszméhez, a sporthoz, vagy a tanári képesítéshez hozzáállni, mert úgy látom, az apám egy nagyon lelkiismeretes és szorgalmas ember volt m inden téren. Én a génjeimben hordom az emlékét – én is sportoltam több sportágban. Szeretettel, gondolok arra, hogy a tanítványai, akik aztán később beszéltek róla, úszótanítványok, hogy a hátam borsózott sokszor, mert tudom, hogy egy nagyon fanatikus hozzáállású ember volt a sportban, következetesen csinált mindent.”

- fogalmazott Hegedűs Andrea.  Hegedűs István tanítványaiban, és még tovább a fiatal sportolókban él tovább Hegedűs István szellemisége és emléke. Ennek kézzelfogható eredménye a Mesélő Nyíregyháza kiadványsorozat, melynek 34. füzete emlékezik a sportolóra.