Mentsétek meg Gordon Macit! – bűnmegelőzési interaktív játék az ÉVISZ-ben
Interaktív játék az ÉVISZ-ben.

Mentsétek meg Gordon Macit! - a címe annak a játéknak, mellyel a  NYSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziumát keresték fel a Szabolcs – Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai. Az interaktív játék témája a fiatalok között gyakran előforduló kiközösítés, fenyegetés és bántalmazás.

 

 

Gordon mindig zárkózott gyerek volt. Külseje – szürke bőre, lapos orra – eltért az átlagostól, ezért folyamatosan csúfolták, gúnyolták, kihagyták a beszélgetésekből, nem vették be a közös játékba, senki sem barátkozott vele... menő lett bántani – olvasta a történet indító gondolatait egy diáklány.

 

2016-ban hozta létre a bűnmegelőzési játékot a Zala megyei Rendőr-főkapitányság, mely 2017-ben a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával megyénkbe is eljutott. A közel fél millió forint értékű játék - tablet és más értékes eszközök segítségével - interaktív módon dolgozza fel a mai fiatalokat fenyegető veszélyek egyikét.

 

 Dr. Kovács Attila, a Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője így ajánlja a programot:

Gordon, a maci, akit kiközösítenek a többiek először, majd később az interneten is elkezdik zaklatni. Ez a célja a játéknak, hogy az internet veszélyeire, az internetes zaklatás veszélyeire hívják fel a középiskolások figyelmét. Nagyon népszerű a játék, sorban állnak a középiskolák azért hogy megjelenjünk. És nagyon hasznos. A játék egyedisége az, hogy komoly értéket bír, mert tablet és egyéb eszközök vannak benne. Az élménypedagógia módszereivel próbálja megszólítani a diákokat. Nem egy statikus játék, hanem interaktív módon csoportban, egyénként kell dolgozni sokszor.

 

Olyan kérdésekre kapnak választ a diákok mint pl. mit tehetnek a bűncselekmények megelőzésére, mit tehet a sértett? És általában hogyan kell szörfözni az interneten.

Nem légből kapott problémák ezek, itt vannak közöttünk a bántalmazott fiatalok, bár az ÉVISZ – ben egyértelmű tagadás volt a kérdésre a válasz.

 

Nem, ez egy nagyon összetartó közösség. Szerintem mindenki mindenkinek tud segíteni. Interneten is megosztjuk egymással a támogatást. Nálunk ez nem probléma, mindenben segítünk egymásnak. - mondta  Lizák Axel, az ÉVISZ diákja.

 

Ezt az országos körútra indult játékot megyénkben is kedvelik a középiskolások. Megjelent már az Arany és a Zay diákjai között, de a Vasvári Gimnáziumban is szerepelt már, és igény szerint eljuthat újabb oktatási intézményekbe.

 Az újkori társadalomnak a szüleménye az internetes zaklatás, és ezek a veszélyek. Nagyon nagy a látencia. Hogy mekkora pontosan ez a probléma, csak becsülni tudjuk, de mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ezeket a jogsértő cselekményeket megelőzzük, és azt gondolom, hogy egy ilyen figyelemfelhívás tökéletesen alkalmas arra, hogy egy gyermek vagy egy középiskolás diák tudja, hogy mit tehet és mit nem. - fogalmazott az osztályvezető.

 

A Gordon Maci az élménypedagógia módszerével próbálja megszólítani és útba igazítani a diákokat. 5 -5 lezárt doboz és a megbilincselt maci a kiindulópont. Csoportokban dolgoznak, majd felkeresik a másik asztalnál gondolkodó társaikat is bizonyos feladat szerint, tehát olykor az együttműködés szerint bővül a csapat. Tudniuk kell a fiataloknak például azt, hogy hány lába van a póknak, továbbá olyan logikai feladatokat kapnak, melyek megoldása nyit egy-egy zárat. Így haladnak tovább. A játék happy end-je természetesen az, hogy Gordon Macit megszabadítják bilincsétől.