Melyek lesznek 2019 legnépszerűbb babanevei?

 Mint ismert, a Magyarországon születő újszülöttek számára kizárólag a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete által jóváhagyott utóneveket lehet a születési anyakönyvbe bejegyezni. A hivatalos lista az intézet honlapján elérhető, amiből látszik, hogy jelenleg 2310 női és 1760 férfinév anyakönyvezhető.

KÉRVÉNYEZNI IS LEHET

Ha magyar állampolgár olyan utónevet (másként: keresztnevet) szeretne bejegyeztetni, amely nem található meg az MTA Nyelvtudományi Intézet honlapján levő női és férfiutónevek listájában, akkor ezt a nevet hivatalos eljárásban a Miniszterelnökség Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkárságán (1357 Budapest, Pf. 6.; telefon: 06-1-795-5000; e-mail: hatosagi@me.gov.hu) kell kérvényeznie a kormany.hu portálról letölthető formanyomtatványon.

A BENCE ÉS A HANNA VEZETI A LISTÁT

Bár a 2018-as utónév statisztikát még nem hozták nyilvánosságra, a legutóbbi adatokból látszik, hogy a legnépszerűbb fiúnevek a Bence, a Máté, a Levente, a Noel és az Ádám, a legnépszerűbb lány újszülött utónevek pedig a Hanna, az Anna, a Zoé, a Luca és az Emma. Hogy ez a lista mennyire fog átalakulni idén, azt egyelőre még nem lehet tudni, de  az MTA Nyelvtudományi Intézete által anyakönyvi bejegyzésre alkalmasnak minősített utónevek 2019. januári jegyzéke megtekinthető ITT.

 Szerző: Bruszel Dóra