Megvannak az érettségi eredmények – Így teljesítettek a diákok szóbeli vizsga nélkül idén

Megjelentek az idei év érettségi statisztikái, a eduline.hu pedig összegyűjtötte, hogy pontosan milyen eredmények születtek a fő tárgyakból közép- és emelt szinten.

Korábban Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár közleménye alapján kiderült, az érettségi jegyek átlaga idén 3,61 volt, ami nem tér el a 2013 és 2019 közötti átlageredményektől, amelyek egyébként 3,57 és 3,71 között alakultak. Mostanra azonban megjelentek a részletes statiszikák is az eredményekről.

A középszintű vizsgák esetén a fő tárgyaknál az látszik, hogy kettő kivételével - a magyar nyelv és irodalom, valamint a matematika - rosszabb eredmények születtek a tavalyihoz képest. A legmagasabb átlagcsökkenés a német vizsgáknál lett, 5 tizeddel rosszabb eredményt értek el a diákok a tavalyihoz képest. A magyaros átlag azonban az elmúlt három év legjobbja lett a 3,81-es osztályzattal.

A következő táblázatban megnézhetitek az elmúlt három év fő tárgyainak középszintű eredményeit.

Korábban már az is kiderült, hogy az emelt szintű vizsgák rosszabbak lettek az elmúlt évekhez képest. Ez különösen a magyar nyelv és irodalom tárgynál igaz: több mint 10 százalékkal rosszabbul teljesítettek a vizsgázók. Ez már jegybeli különbséget is jelent emelt szinten.

Lehetséges, hogy ezeknél a tágyaknál és ezen a szinten érződött meg legjobban a szóbeli vizsgák hiánya, ami sok esetben javítási lehetőséget szokott jelenteni a diákoknak.

De az is közrejátszhat, hogy mivel 2020-tól már kötelező az emelt szintű érettségi a felvételin, a tavalyihoz képest 15 ezer fővel többen - tavaly 23 876-an, idén 38 265-en - vizsgáztak az említett tárgyakból, így ez is fontos szempont az eredményeknél.

Az emelt szintű vizsgák fő tárgyakból tett százalékos eredményeit a következő táblázatban láthatjátok - 2018-ig visszamenőleg.

Idén tavasszal végül csak azok tettek érettségi vizsgát, akik egyetemre felvételiztek - ez a szám a korábbi 100 ezres fős jelentkezőből 83 ezerre csökkent, vagyis várhatóan közel 20 ezer diákkal több érettségiző lesz idén ősszel, mint tavaly vagy tavalyelőtt.

 

Forrás: eduline.hu