Megújult az evangélikus templom – Hálaadó istentiszteletet tartottak vasárnap délután

Újra régi fényében ragyog a nyíregyházi evangélikus templom, a magyar kormány támogatásának is köszönhetően újították fel az épületet. Vasárnap délután hálaadó istentiszteleten Fabiny Tamás püspök hirdetett igét. A kormány 650 millió forinttal segítette az evangélikus egyház munkálatait.

A nyíregyházi az ország második legnagyobb evangélikus temploma, 1768-ban szentelték fel, de az épület belső tere csak 1910-ben nyerte el mai formáját. A felújítás tervei már 25–30 évvel ezelőtt elkészültek, viszont az egyházközség ezt saját forrásból nem tudta finanszírozni. A kormány támogatásának köszönhetően viszont az elmúlt időszakban sikerült korszerűsíteni, restaurálni a templomot.

Másfél éves munka

A koronavírus-járvány kicsit megnehezítette a munkálatokat, ezért másfél évig tartott a beruházás, de végül 2022 első negyedévében elkészült. A pandémia miatt a hálaadó istentiszteletet eddig még nem tudták megtartani, vasárnap a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke hirdetett igét Nyíregyházán.

Jelentős támogatás

Az elmúlt másfél éves munka eredménye, hogy a belső díszítő festés teljesen megújult, egy különleges technológiának köszönhetően, nyílászárókat cseréltek, a padokat, szélfogókat javították ki, illetve kiegészítették a padfűtést és több kisebb felújítást is végeztek a belső térben. A magyar kormány ezeket a munkálatokat 650 millió forinttal segítette. Orbán Viktor miniszterelnök levelét Nagy János államtitkár olvasta fel a hálaadó istentiszteleten.

Templomépítő nemzet

Most, amikor éppen csak kilábaltunk a koronavírus-járványból és egy háború zajlik a szomszédságunkban, nekünk, magyaroknak mindennél fontosabb, hogy hazánkban béke és biztonság legyen. Erre mondtunk igent áprilisban és ezért vagyunk büszkék arra, hogy fújjanak bármiféle szelek körülöttünk, mi továbbra is a templomépítő és templomfelújító nemzetek közé tartozunk. Szeretném megköszönni, hogy templomuk felújításával újabb jelét adták annak, hogy Nyíregyháza életének erős és meghatározó közösségeként, az Istenbe vetett hit és bizalom hirdetői, és erre tanítják a fiatalabb nemzedékeket is” – írta a levélben Orbán Viktor.

Harangjáték a toronyban

Az evangélikus templom a beruházásnak köszönhetően újra régi fényében ragyog, de az érdeklődők a különleges harangjátékot is testközelből megismerhetik a templomtoronyban, a helyi városvédő egyesület szervez itt bemutatókat. A most lezárult beruházás részeként a Luther téri gyülekezeti ház egy teljes körű külső-belső felújításon, átalakításon és bővítésen esett át.