Megújult a nyíregyházi buszflotta!

Elsõként a képviselõk próbálhatták ki a város vadonat­új, 41 darab CNG (tehát gázzal mûködõ) MAN típusú buszflottájának egy-egy szóló és csuklós darabját, amely a testületi ülés egyik napirendjéhez kapcsolódott. A Kossuth téren, a közgyûlés kezdeteként rendezett mini „ünnepség” keretében elhangzott: múlt héten megtörtént a Tiszavasvári úti töltõállomás mûszaki átadása, így minden adott az üzemeltetéshez.

 

Februárban már a város útjain

 

– Valódi ünnepe ez Nyíregyházának, hiszen az országban összesen két város, köztük a miénk nyert jelentõs pályázatot ilyen mértékû buszbeszerzésre, mely a háttérrel együtt nálunk hétmilliárd forintot jelent – hangsúlyozta a polgármester. Dr. Kovács Ferenc arról is tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy január 31-éig megérkezik a teljes flotta. – Február elsejétõl 15-éig útvonalbejáráson vesznek részt a jármûvek, hogy semmilyen külsõ körülmény ne akadályozza az útjukat, majd egy hónapos próbaüzem következik, így a nyíregyháziak az ütemtervnek megfelelõen nemsokára élvezhetik a kényelmes, modern jármûvek elõnyeit.

 

Ingyen wifi és számos elõny

 

A szakemberek kiemelték: dinamikusan nõ az alternatív szektorban a gázüzemeltetésû tömegközlekedési jármûvek aránya, hiszen a hajtóanyaga nagy mennyiségben rendelkezésre áll, könnyen beszerezhetõ, rendkívül biztonságos a felhasználása és gazdaságos is az üzemeltetése hagyományos társaikkal szemben a teljes élettartamot tekintve. Vadnai Zoltán, a projekt gépjármûbeszerzési szakértõje hozzátette: a károsanyag-kibocsátás is óriási mértékben csökken a dízelüzemmel összehasonlítva: általuk várhatóan 2500 kilogrammal kevesebb kerül a levegõbe évente. Ugyanakkor ingyenes wifi is a fedélzeti szolgáltatások része lesz, ami a zajterhelés csökkenése mellett még népszerûbbé teheti az új jármûveket.

 

Országosan is kiemelkedõ

 

– Gratulálok a nyíregyháziaknak ehhez a nagy mértékû fejlesztéshez, ezzel országos szempontból is kiemelkedõen jó, öt évtõl alig magasabbá válik a teljes városi buszflotta átlagéletkora – fogalmazott a közgyûlésre ismét meghívott Pelcz Gábor, az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgatója, aki utalt korábbi, tavalyi ittlétére és ígéretére is. – A városban közlekedõ buszok másik fele a lakosok körében népszerû Solarisok lesznek, azokat hagyjuk itt. Mi, mint szolgáltató, mindent megteszünk a jövõben is, hogy kényelmes, a kornak megfelelõ színvonalú, minõségileg magasabb szintû szolgáltatást a nyíregyháziak örömmel vegyék igénybe, s így talán megállítható lesz az utasszám csökkenése is – mondta. A közgyûlés egyben egyhangúlag elfogadta a város és az ÉMKK közötti Közszolgáltatási Szerzõdés módosítását, mely azt is tartalmazza, hogy az egy hónapos próbaidõszak alatt biztonsági flottatartalékot tart fenn a társaság.