Megújul a Bárczi Gusztáv Speciális Iskola – 2021-re korszerűsödik az intézmény
Fotó: Szarka Lajos

A Nyíregyházi Bárczi Gusztáv Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei oktatási intézmények épületenergetikai fejlesztése projektje 557 milliós támogatásával korszerűsödik 2021-re.

A Klebelsberg Központ, illetve a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Nonprofit Kft. konzorciumi szerződése szerint készültek a kiviteli tervek, melyek nyomán energiahatékony és környezettudatos épület születik Nyíregyháza belvárosában, a Szarvas utcán.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere azt mondta:

Uniós forrásból egy nyertes pályázattal megvalósuló nagyösszegű, 557 millió forint a keret, teljes komplex energetikai felújítás, ami azt jelenti, hogy nyílászáró csere, 5 új kazán beépítése, radiátor csere, homlokzati hőszigetelés, padlásfödém szigetelése, és egy 39 kw-os napelemrendszer is a tetőre kerül.

Tavasszal, a szerződéskötés után kezdődhet a munka, és a bő egy éves kivitelezési határidő szerint 2021.  I-II. negyedévében avatják a megújult intézményt.

Ez egy uniós, nyílt eljárás keretében valósul meg, tehát ennek az időigénye nagyobb, mert a Klebelsberg Központ és az NFSI a két konzorciumi partner, amely ezt állami szervezetként  megvalósítja, és itt az összeszámítás miatt ki kell írni egy EU-s közbeszerzést, de én azt remélem, hogy tavaszig ez a folyamat lezárulhat.

- tájékoztatott a polgármester.

Sokak előtt ismert a Bárczi iskola profilja és küldetése. Az iskolaépület felújításának műszaki tartalma mellett érdemes szólni  a benne folyó munkáról, és arról, hogy a Tankerületi Központhoz tartozó településekről fogadják a gyerekeket az intézményben.

Multné Dankó Ágnes, a Bárczi Gusztáv Iskola igazgatója azt mondta:

A mi intézményünk egy 1949 óta működő szegregált gyógypedagógiai intézmény. Ezt a tanévet 242 tanulóval kezdtük meg. A tanulók összetételét tekintve értelmileg akadályozott, tanulásban akadályozott, autista, és 31 tanulónk súlyos halmozottan fogyatékos állapotuk miatt fejlesztő nevelés-oktatásban részesülnek.

A tervek szerint a felújítás nem zavarja az oktató-nevelő munkát, hiszen több szakaszban dolgoznak majd az épületen, mely körülbelül egy esztendő alatt újul meg.

Kapcsolódó galéria

Sajtótájékoztató a Bárczi iskola fejlesztéséről