Megszűnik a postai küldemények adómentessége

Megszűnik a postai küldemények adómentessége

Az EU-n kívülről érkező, a 22 eurónál kisebb értékű postai küldemények adómentessége 2021-től megszűnik, ami jelentősen javíthatja a versenyfeltételeket – fogalmazott Sepsi Edit, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Repülőtéri Igazgatóságának igazgatóhelyettese a növekedés.hu-nak.

Sepsi Edit megjegyezte, hogy az intézkedés évente hétmilliárd euró többletbevételt jelenthet az uniós tagállamoknak. A kedvezményt kihasználva ugyanis – fejtette ki – jelenleg a 22 eurós értékhatárnál lényegesen drágább áruk is érkeznek ilyen küldeményekben. A kínai termékek tehát a vám és az általános forgalmi adó kikerülése miatt olcsók, miközben jelentős károkat okoznak az EU-nak – tette hozzá.

Az igazgatóhelyettes közölte, hogy a tagállamok már megkezdték a felkészülést a nagy tömegű vámkezelésre és egyeztetnek a lehetséges megoldásokról.

Kiemelte, hogy a többletfeladatok informatikai fejlesztésekkel megoldhatók, a NAV tervei szerint például az ügyfelek maguk töltenék föl a külföldi küldeményeik adatait, az ebből megállapított vámköltséget pedig bankkártyával is megfizethetnék. Az új rendszer azzal is segíti a szabályokat betartó ügyfeleket, hogy hozzájárul a gyors kézbesítéshez – emelte ki Sepsi Edit.

Hirado.hu