Megrovásra enyhítette a törvényszék a rémhírterjesztés bűntette miatt elítélt férfi büntetését
Fotó: Illusztráció

A Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsa a 2022. október 11-én megtartott nyilvános ülésen megváltoztatta a Nyíregyházi Járásbíróság korábbi ítéletet, és rémhírterjesztés bűntette miatt megrovásban részesítette dr.G.Gy. vádlottat.

A Nyíregyházi Járásbíróság elsőfokú ítéletével 100.000 forint pénzbüntetésre ítélte a férfit.

Az ítéleti tényállás szerint a nyíregyházi férfi 2020. november 25-én „A választás szabadsága” címmel egy írást jelentetett meg a saját internetes oldalán, melyben értelmetlen intézkedésnek nevezte a nyugdíjasok számára biztosított vásárlási idősávot. A vádlott ezen interneten megjelent írásában a kötelezően elrendelt maszkviselés vonatkozásában azt írta, hogy a szájmaszkok az egészségre ártalmas és értelmetlen védekezési eszközök. Ezzel valótlan tényeket állított, és ez a magatartása alkalmas volt arra, hogy a bevezetett védelmi intézkedések eredményességét akadályozza.

Mivel az írás az interneten – a vádlott saját oldalán – jelent meg, az nagy nyilvánosság előtt elkövetettnek minősül, továbbá különleges jogrend idején jelent meg, amellyel a rémhírterjesztés bűntettét valósította meg.

A Nyíregyházi Járásbíróság 2022. május 30-án rémhírterjesztés bűntette miatt 100.000 Ft pénzbüntetésre ítélte a vádlottat. Az ítélettel szemben az ügyészség súlyosabb büntetés kiszabása, a vádlott és védője felmentés érdekében jelentett be fellebbezést.

A másodfokú bíróság ítéletének indokolása során kiemelte, hogy a vádlott gyógyszerész felsőfokú végzettségéből adódóan tisztában volt azzal, hogy a sebészeti maszkokat különböző fertőzések terjedésének megelőzésére már korábban is használták és így azok alkalmasak lehetnek a cseppfertőzéssel terjedő COVID fertőzés mérséklésére, megakadályozására is. Emiatt azon állítása, miszerint a maszkhasználat a fertőzés terjedésének megelőzésében semmit sem számít, túlmutat a kormányzati intézkedés kritikáján. Hangsúlyozta a bíróság, hogy az egész országot kimerítő védekezéssel összefüggésben a szólásszabadság nem terjedhet ki a tudottan valótlan tények állítására, híresztelésére.

Megállapította a bíróság, hogy bár a vádlott által állított valótlan tények nem voltak alkalmasak a védekezés eredményességének meghiúsítására, azonban annak akadályozására igen, így a vádlott megvalósította a rémhírterjesztés bűntettét. Tekintettel azonban a bűncselekmény elkövetése óta - 2020. november 25. - eltelt hosszabb időre, a veszélyhelyzet megszűnésére és a koronavírus járvány elleni eredményes védekezésre, a bíróság döntése szerint a kizárólag a rendkívüli jogrend idején elkövethető bűncselekmény miatt a legenyhébb büntetés kiszabása is szükségtelen a vádlottal szemben annak érdekében, hogy visszatartsa őt további bűncselekmény elkövetésétől.

Mindezek alapján a bíróság megállapította, hogy a vádlott elkövette a rémhírterjesztés bűntettét, azonban emiatt vele szemben a legenyhébb intézkedést, megrovást alkalmazta.

Az ítélet jogerős.

 

Forrás: Nyíregyházi Törvényszék