Megnyitotta kapuit a Zsindelyes Cottage turisztikai komplexum pénteken

Új turisztikai komplexummal gazdagodott a megyeszékhely környéke: megnyílt a Zsindelyes Cottage. A pálinkaszférában már ismert név ezúttal egy újfajta látványossághoz kapcsolódik. Az Érpatakon létesített rendezvényközpont a Tokaj-Felső-Tisza-Nyírség kiemelt turisztikai fejlesztési térség színfoltja lehet.


Áldással, szenteléssel és ünnepélyes szalagátvágással nyílt meg hivatalosan is pénteken a Zsindelyes Cottage. Az elsőre furcsának tűnő név eredetileg az angol vidéki gazdaságot jelenti, a maga természetes, helyben megtermelt alapanyagokat felhasználó gasztronómiájával, közvetlen vendéglátásával együtt.

Zsindelyes előzmények

A Zsindelyes Pálinkafőzde mögött álló két család, a Kecskés és a Papp família ezen elvek mentén szeretné működtetni az új fogadót és esküvői helyszínt: hagyománytisztelet, nyugalom, közvetlenség.

Ennek hátterében a már oltalom alatt álló újfehértói fürtös meggy és az abból készült pálinka áll, amit az egyik tulajdonos is kiemelt beszédében.

Védettség a gyümölcsnek és a pálinkának

2007 október 6-án megkapta ez a termék a magyar védettséget, majd 2014-ben az európai uniós védettséget. S biztos vagyok benne, hogy nem véletlen, hogy ez év február 22-én Székesfehérváron az újfehértói meggynek, mint gyümölcsnek a nemzeti oltalmáról szóló okiratát dr. Nagy István adta át, akkor még államtitkárként.

– mondta beszédében Papp József, Zsindelyes Tanya Kulturális Értékeinek Megóvásáért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Különleges komplexum

A komplexum hét épületből áll, 1,7 hektárnyi területen.

A régebbi kóstolóház mellett a korabeli pálinkafőzéshez használt eszközöket bemutató terem mellett szertartások megtartására is alkalmas kápolna, 130 fő befogadására alkalmas fogadó és négy apartman is része a tavat és a híres meggy mintagyümölcsösét is tartalmazó beruházásnak. Az újfehértói származású, és a térséghez mai napig kötődő agrárminiszter az átadáson azt nyilatkozta: ragyogó példa ez a beruházás az újszerűségével, miközben a hagyománytisztelet és a modern gasztronómia is a része.

Kormányzati támogatás

Ha jó ötletek vannak, akkor tudniuk kell, hogy van egy kormány, amely támogatja ennek a megvalósulását. Minden célunk az, hogyan tudjuk a vidéki megmaradást elősegíteni, hogyan tudjuk a vidék beruházásait támogatni, hogy minél többen itt maradjanak azok a fiatalok, akik tehetségesek, kreatívak, akiknek jövőképük van.

– mondta a Nyíregyházi Televíziónak dr. Nagy István agrárminiszter.

Nincs lehetetlen

A tíz éve dédelgetett, tavaly tavasszal indult, 600 millió forintból megvalósult projekthez a magyar kormány jelentős támogatást biztosított, melyet még minisztersége idején támogatott dr. Seszták Miklós.

Most kormánybiztosként, megyei országgyűlési képviselőként dolgozik, s ünnepi köszöntőjében azt hangsúlyozta: kevesen mondták volna előzetesen, hogy lehetséges a nyírségi homokon ilyen minőségi turisztikai komplexumot létrehozni.

Mi, akik itt élünk, pontosan tudjuk, hogy sokszor dobálózunk azzal, hogy lehetetlen. De vannak családok – s azt gondolom, hogy a Papp és Kecskés család ilyen – melyek bebizonyították nekünk, az oly sokszor lesajnált szabolcsiaknak, hogy igen, ezt meg lehet csinálni.

– mondta ünnepi beszédében dr. Seszták Miklós kormánybiztos.

Rendezvények helyszíne

Az ünnepélyes megnyitón elhangzott: a Zsindelyes Cottage turisztikai komplexumként fog üzemelni, amely a maga egyszerűségével és alapvető értékeivel igyekszik kedves emlékeket szerezni az ide látogatóknak, legyen szó esküvőről, baráti társaságról, gasztronómia és pálinka iránt érdeklődő vendégekről.


Tarczy Gyula