Megnyitott a Kállay-ház, mely a gyűjtemény mellett várostörténeti kiállítással is csalogat
Fotó: Trifonov Éva

Új funkciókkal megnyitott a Kállay-ház, mely az ősi arisztokrata család hajléka volt egykoron a Bessenyei téren. A Modern Városok Program részeként elkészült beruházás a Kállay Gyűjtemény mellett várostörténeti kiállítással is hívogat a Kulturális Negyedben. Az új kulturális színtér, egyben turisztikai attrakció jelképes kulcsait Varga Mihály pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes nyújtotta át dr. Kovács Ferenc polgármesternek a keddi ünnepélyes avatáson.

A pandémiás időszakban is dolgoztak a kivitelezők a Kállay-ház épületegyüttesén, mely két fázisban újult meg, komplex beruházásként. Az elmúlt évtizedekben a hadkiegészítő parancsnokságnak helyet adó, leromlott állagú épület most méltó, világszínvonalú kiállításokkal hívogató ékköve lett a Benczúr és Bessenyei terek által alkotott Kulturális Negyednek.

A Kulturális Negyed új színfoltja

Ez a fogalom is a polgármesternek köszönhető, valamint a mára megvalósult álom, hogy a páratlanul értékes, Kállay Kristóf által a városra hagyott gyűjtemény méltó helyet kapjon korábbi hajlékukban. Dr. Kovács Ferenc az avatáson azt mondta, nagy öröm és siker ez a nyíregyháziaknak: a városlakóknak és az önkormányzatnak egyaránt, ezzel több kitűzött cél is megvalósult. Egyrészt emléket állítunk egy Nyíregyházához is kötődő, országosan meghatározó ősi családnak, másrészt egy hiánypótló várostörténeti kiállításnak is helyet ad.

Méltó helyszín lesz a Kállay-ház

– Ez a hely újraéled. Az egész beruházásnak, felújításnak is az volt a célja, hogy a régi értékeket megtartsuk, ugyanakkor majd láthatjuk a kiállítóhelyeken, hogy olyan modern digitális, interaktív módszerekkel is éltünk, amivel azt reméljük, hogy a nyíregyházi diákok majd örömmel fognak ide járni, nemcsak rendhagyó történelemórákon, hanem magánprogramokon is – mondta. A polgármester hozzátette, a Kállay-ház méltó helyszíne lesz a régi értékeink, a különleges hagyaték bemutatásának és városunk, megyénk történetének felidézésével erősítheti a lokálpatriotizmust is.

A Modern Városok Program része

A beruházást a Modern Városok Program keretében támogatta a kormányzat, melynek részeként például megvalósult a tér másik végében a Rózsakert Szabadtéri Színpad felújítása. Egy másik projektben pedig a Kulturális Negyed új színfoltja, a Szindbád is készül a szomszédban.

„Így teremthető újjá a történelem folyamatossága”

A kormányzat képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter azt mondta, fontos, hogy minél több arcát megrajzoljuk a történelemnek, összegyűjtve, továbbadva mindazt, ami a múltból ránk maradt. Így teremthetjük újjá a történelem folytonosságát, melytől a kommunista diktatúra meg akarta fosztani a nemzetet. Szerinte ismét meg kell dolgoznunk azért, hogy a magyarok azt érezzék, van jogunk kiállni az értékeinkért és az érdekeink mellett, visszaszerezve ezzel az önbizalmat, amit a kommunizmus el kívánt venni tőlünk múltunk eseményeinek tudatos meghamisításával.

A pénzügyminiszter méltatta a Kállay családot

– Napról napra tennünk kell ezért. Ezeknek a lépéseknek a sorába tartozik a Kállay-ház és gyűjtemény megnyitása, ezért köszönöm, hogy ezen az ünnepi alkalmon itt lehetek önökkel együtt. Egy olyan történelmi család emlékét őrzi a most felújított kúria, amelynek több tagja is kiemelkedő alakja volt a magyar történelemnek. Nem pusztán a tetteiknek, még inkább a haza iránti elkötelezettségüknek, építő munkájuknak adózunk most tisztelettel – fogalmazott Varga Mihály.

Fontos a néhai miniszterelnök emlékezete

A miniszterelnök-helyettes méltatta a Nyíregyházán született néhai miniszterelnök nagyságát, tevékenységét. Megfogalmazása szerint Kállay Miklós egy borzalmas történelmi helyzetben, a második világháborúban hazája és a magyar emberek érdekeit próbálta érvényesíteni, s egy embertelen korban is meg tudott maradni embernek, így emlékezete különösen fontos számunkra.

Nyíregyházára tervezték a gyűjteményt

A kormányfő fia, a gyűjteményalapító díszpolgár, Kállay Kristóf ebben az épületben született, s a Kállay család nevében az ő fia, a miniszterelnök unokája mondott köszöntőt. Kállay Miklós kiemelte, rengeteg családtag gazdagította nagyvonalú ajándékaikkal, emlékeikkel, kincseikkel a gyűjteményt. – Édesapám, Kállay Kristóf teljes mértékben átérezte az ezzel járó kötelességet és felelősséget. Mihelyt bekövetkezett a rendszerváltás, azonnal elkezdte a leendő gyűjtemény szervezését. S nem a fővárosra gondolt, mert biztosan akarta a gyűjtemény egyben tartását.

Szimbolikus kulcsátadás

A rendezvényen a város országgyűlési képviselője, dr. Szabó Tünde is gratulált a beruházáshoz, majd a ház szimbolikus kulcsait Varga Mihály pénzügyminiszter adta át dr. Kovács Ferenc polgármesternek.

Szerdától nyitva, augusztus 8-án rendezvény

A díszvendégek az elsők között vehettek részt tárlatvezetésen, de mostantól bárki láthatja az értékeket, hiszen a Kállay-ház szerdától nyitva van a nagyközönség előtt. Augusztus 8-án pedig egy rendhagyó, a Múzeumok Éjszakáját félig-meddig pótló rendezvényt is terveznek. – Külön programmal is készülünk, sőt, szeretnénk ezt a szép udvart kihasználva vendéglátással, gyerekprogramokkal is kedveskedni az idelátogatóknak. Minden korosztályra számítunk, az esti órákban elsősorban a diákságra és a felnőttekre, de mindenki megtalálja majd a maga programját ezen a családi estén – részletezte Dohanics László, annak a Kállay Gyűjteménynek a vezetője, mely a korábbi 147 helyett most már közel 1200 négyzetméteren működik, a Jósa András Múzeum részeként, a Bessenyei téren.

Kapcsolódó galéria

A Kállay Gyűjtemény épületének átadó ünnepsége