Megkezdődött az online vásárlási csúcsszezon

Minden évben körülbelül 20 százalékos növekedés tapasztalható az e-kereskedelemben, és ennek következtében a csomagforgalom is növekszik.

– tájékoztatott Panulin Ildikó, a Magyar Posta szóvivője.

A szállítási idővel kapcsolatban elmondta, különbség van a belföldi és a külföldi rendelések között. A külföldi rendelések esetében pedig szintén különbség van az Európai Unión belül leadott rendelések és az unión kívül leadott rendelések között.

A csomagok szállítási ideje változó

A leghosszabb szállítási idővel az Európai Unión kívül leadott rendeléseknél kell számolni, ezen belül is a Távol-Keletről rendelt csomagoknál. A szóvivő szerint már most akkora a forgalom, hogy akár hat-nyolc hét is lehet a szállítás időtartama. Az EU-n belül csúcsforgalom idején is egy-két hét a szállítás ideje, a belföldön leadott rendelés esetében pedig körülbelül három napot kell várni.

Panulin Ildikó szerint a személyes átvétel a leggyorsabb módja annak, hogy a csomagra minél hamarabb a megrendelőhöz kerüljön a belföldi rendelések esetében. Ha mégis a házhoz szállítást választjuk, főleg a külföldi rendelések esetében, érdemes nyomkövetési szolgáltatást rendelni mellé, így folyamatosan figyelhetjük, merre tart az általunk megrendelt csomag.

Intézkedések az ünnepi időszak miatt

A Magyar Posta az ünnepi időszakra több olyan intézkedést is tett, hogy még hatékonyabban kezelje a csúcsforgalmat. Októberben helyezte üzembe azt a csaknem egymilliárd forintos automata feldolgozó rendszert, amely háromszoros kapacitással dolgozza fel a csomagokat.

Emellett növeltük a munkaerő létszámát, és egyes postákon pluszkapacitásokat építettünk ki.

– sorolta a szóvivő.

Arról is beszélt, hogy november végén egy újabb fejlesztés veheti kezdetét, amely a levélkezelést teszi hatékonyabbá. Ez elsősorban az ajánlott, tértivevényes és a hivatalos leveket érinti. Egy olyan informatikai rendszerről van szó, amelynek segítségével jövőre már nyomon követhetők az ajánlott levelek. A kapott azonosító beírásával megfigyelhető, hogy merre jár a levél, és az is, hogy mikor vette át a címzett. Az átvételről elektronikus visszaigazolás is érkezik a feladónak.

2019-ben a tértivevényes levelek megszűnnek, körülbelül 8000 kézbesítő kap majd egy olyan tájékoztatást, amelyben a könyvelt levelek elektronizálása megtörténik, s ezzel országosan kivezeti a posta a tértivevényeket.

– hívta fel a figyelmet Panulin Ildikó.


Forrás: hirado.hu