Megkezdődött a Táncfarsang a Móricz Zsigmond Színházban
Megkezdődött a Táncfarsang a Móricz Zsigmond Színházban. Február 1-jétől 7-ig nyolc "mozgásos" előadáson vehetnek részt az érdeklődők. A programsorozatot az idén 10 éves 4 for Dance teltházas produkciója nyitotta meg, akik az elmúlt egy évtized legsikeresebb koreográfiáit elevenítették meg a színpadon. Az est alkalmával dr. Kovács Ferenc polgármester és Petneházy Attila országgyűlési képviselő köszöntötte a Móricz Zsigmond Színház közönségét.

Szinte a lehetetlent valósították meg a Móricz Zsigmond Színház deszkáin a 4 for Dance tagjai: az elmúlt egy évtized legmeghatározóbb táncos számait gyűjtötték össze a jubileumi előadás közönségének. A Nyíregyházáról indult, országos viszonylatban is ismert és elismert táncosok produkciója volt a színházban már hagyományosan megrendezett Táncfarsang nyitórendezvénye. Enyedi Péter, Gál Sándor, Illés Dániel és Bárány Kristóf egy gyermekkori barátságra és a Nyírség Táncegyüttesben megszerzett tánctudásukra alapozva mutatják be már 10 éve a magyar néptáncot egy más megközelítésben a közönségnek.

[video]

Bárány Kristóf, a 4 for Dance tagja az előadás előtt azt mondta a Nyíregyházi Televízió riporterének, ők már a kezdet kezdetén, még 2004-ben úgy gondolták, hogy a magyar néptáncot szeretnék egy újfajta stílusirányzat keretein belül megmutatni a nagyvilágnak és a magyar közönségnek. A táncos hozzátette, mint minden kultúra, így a táncművészet is változik, ezért ők a magyar autentikus néptánc alapokat használták fel, de egy kicsit "táncszínháziasabb", populárisabb formát adtak a magyar kultúra ezen szegmensének.

További képekért kattintson a fotóra!

HUNGARIKUM A TÁNCFARSANGON

A 4 for Dance tagjait és általuk a magyar népi kultúrát 2004-től 5 kontinensen, mintegy 1200 előadás keretein belül ismerhette meg a közönség, akiket nem csupán a nézők ismernek el, hanem a szakma is díjakkal jutalmazta őket. A négy fiú 2009-ben a montreali Táncvilágbajnokságról három világbajnoki aranyéremmel tért haza, de magyarországi kitüntetésben is részesültek. Megkapták a Nyíregyháza Városért Bencs Kálmán-díjat, a Megyei Príma-díj közönség elismerését, a Megyei Értéktár pedig a hungarikumok közé sorolta a formációt. Ezzel mind a város jó hírét viszik a világban.

TÁNCCAL SZÍNES PROGRAMOK

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere a jubileumi ünnepség előtt kifejtette, a zene és a tánc Nyíregyházán nagyon komoly hagyományokkal bír. A polgármester a Cantemus kórusra és a Szabolcsi Szimfonikusok sikereire utalt. Örömét fejezte ki, hogy a színház repertoárján is megjelenik a tánc, amely előadásaikat színesíti.
A Táncfarsang teltházas nyitórendezvénye a február 7-ig tartó programsorozat kezdetét jelezte. A Móricz Zsigmond Színházban már hagyomány, hogy a februárban a tánc áll a művészetek középpontjában.

HIÁNYPÓTLÓ MULATSÁG

Dr. Tasnádi Csaba, a Móricz Zsigmond Színház igazgatója a nyitórendezvény előtt azt mondta, ha február, akkor Táncfarsang a Móricz Zsigmond Színházban. Az esemény elnevezése a farsangi, bálozós, felszabadult hangulatot tükrözi, amihez a színház is hozzáteszi a sajátját. Az igazgató hozzátette, a tánc a színházművészetnek nagyon fontos testvérága, amelyek szinte elválaszthatatlanok egymástól. Annak idején ezért is hozták létre ezt a hiánypótló kezdeményezést.

A 4 for Dance egészestés produkcióját követően találkozhat a közönség a Nagyvárad Táncegyüttessel, Barkóczi Beával, de műsorukkal örvendezteti meg a nyíregyháziakat a Gór Nagy Mária Színitanoda, valamint a nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola táncos növendékei és a Móricz Zsigmond Színház társulata. A zárórendezvény idén a Tünet Együttes játéka lesz.

A Táncfarsang részletes műsortervét megtekinthetik Programajánlónkban.

M. E.

Fotó: Trifonov Éva