Megkezdődött a kiképzés – Vonzó előnyök a bevonulóknál

Múlt hétfőn vonultak be a Damjanich laktanyába az Egységes Alapkiképzési Programra és az Önkéntes Katonai Szolgálatra jelentkezők. Mindkét szolgálati típust vállaló állomány a Magyar Honvédség által előírt egységes alapkiképzést kezdi. A mostani bevonulás már a negyedik, ami a területvédelmi ezredek közreműködésével történik.

Kilépés a saját komfortzónájukból, hazafias fellépés, új ismeretek elsajátítása, fizikai erőnlét erősítése, akár pluszpont az egyetemi vagy főiskolai jelentkezésnél. Többek között ezek is a vonzó oldalai a Magyar Honvédség kiképzéseinek, amelyek miatt az önkéntesek úgy döntenek, hogy bevonulnak – esetünkben a MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 5. Területvédelmi Zászlóaljához.

Pluszpontok a felvételinél

Az Önkéntes Katonai Szolgálatot választó katonák előtt több lehetőség áll. Részt vehetnek 6 hónapig az alapkiképzésen, ebben az esetben a felsőoktatási felvételi eljárás során 16 pluszpontot kapnak, műveleti besorolású alakulatnál töltött 6 hónap szakképzés után 32 többletpontot kapnak. Lehetőségük van arra is, hogy a 6. hónap után a műveleti alakulatnál szakkiképzést kapjanak további 6 hónapig. Ez 64 pluszpontot jelent a felsőoktatási felvételi eljárás során.

Választhatnak a szolgálatok között

Az Önkéntes Katonai Szolgálat esetében a katonák önkéntes tartalékos jogviszonyban maradnak. Tóth Péter alezredes, az 5. Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka kérdésünkre hozzátette: – A másik állomány tagjai, akik csak az alapkiképzésre vonulnak be hozzánk, abban az esetben, ha megfelelnek a fizikai, illetve az egészségügyi alkalmassági feltételeknek, akkor szerződéses katonai jogviszonyra váltanak. De lehetőségük van arra is, hogy önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálati formát válasszanak.

Kihívás, egyéni felkészítéssel

Az Egységes Alapkiképzési Program egy 8 hetes folyamat az újonnan bevonult katonák számára. Az első fázis 5 hét klasszikus alapkiképzés, ezt követően 1 hét adminisztrációs hét, majd további két hét lövés-szakalapozó felkészítés. Ebben a ciklusban a katonák egyéni felkészítésben részesülnek a helyőrségi gyakorlótereken. – Az önkéntes katonai szolgálat legideálisabb azoknak a fiataloknak, akik kicsit ki akarnak lépni a komfortzónájukból, és a továbbiakban a felsőoktatásban képzelik el a jövőjüket. Ez egyrészt egy kihívás nekik, másrészt a tanulmányukban is pozitívummal jár – sorolta Tóth Péter alezredes.

Fontos a hazafias gondolkodás

Az alezredes hozzátette, a hazafias gondolkodás egy társadalomban fontos dolog, a honvédség ezt a gondolkodásmódot támogatja. A jelentkező fiatalok a kiképzés során más környezetbe kerülnek, más elvárásoknak kell megfelelniük, és ezeket a tapasztalatokat a későbbi civil életükben jól tudják kamatoztatni. Többen is említették közülük, hogy hosszabb távra terveznek, s kíváncsiak a katonai életre.