Meggyújtották az első gyertyát a város adventi koszorúján vasárnap délután

Meggyújtották az első gyertyát vasárnap délután a város adventi koszorúján. Az önkormányzati programsorozat nyitányaként díszkivilágításba borult a főtér és környéke. A közös adventi áhítatot, valamint a Cantemus Gyermekkar karácsonyi dalait követően elsőként egy nyíregyházi művészházaspár, Csernák Mónika és Tibor varázsolta el ünnepi slágerekkel a közönséget a Kossuth téri forgatagban.

Díszkivilágítás

Kétségtelenül az volt a leglátványosabb pillanata a vasárnap délutáni programnak, amikor az önkormányzati adventi sorozat első napján díszkivilágításba borult a főtér és környéke, a polgármester és a közönség közös visszaszámlálásának végén. Összesen több mint 12 kilométernyi fényfüzérrel öltözik díszbe Nyíregyháza, ebből a Snekszer Mihályné által felajánlott 16 méteres lucfenyő, a város karácsonyfája 3000 méternyit kapott. Idén a járványhelyzet miatt a köszönő emléklap átadása elmaradt az adományozónak, de nagy tapsot kapott – a fénydíszítés is.

Vigyázzunk magunkra és egymásra!

Rövid köszöntőjében a polgármester azt mondta, ne feledjük, a járványnak még közel sincs vége, ezért arra kért mindenkit, vigyázzunk magunkra és egymásra az ünnepi készülődés, a vásárlások, a közös találkozások alkalmával. Egyben méltatta a cégek, civil szervezetek, magánszemélyek által a COVID időszakban is megnyilvánult összefogást. Dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza lakosságát egy közösségnek nevezte és minden jót kívánt az adventi időszakra. – Azt kívánom mindenkinek, hogy ahogy az adventi gyertyák fényei felvillannak, mindannyiunk szívében a hit, a remény, a szeretet és az öröm teljesedjék ki, és ez határozza meg munkájukat, tevékenységüket, egész életüket. S minden nyíregyházinak egészségben, szeretteik körében eltöltött adventi várakozást s majd áldott karácsonyi ünnepeket kívánok!

Készülnünk kell a Krisztussal való találkozásra

A városvezetői köszöntőt a hagyományok szerinti közös, adventi áhítat követte, a történelmi egyházak jelenlévő képviselőinek részvételével. Az egyházi elöljárók felhívták a figyelmet az elmélyedés fontosságára, a lelki töltekezésre, az adventi készületre, az odafigyelésre. – A mi adventi várakozásunk csak akkor lesz Krisztussal való találkozás, hogyha mi erre tudatosan készülünk. Mert karácsony éjszakáján nem sokan találkoztak Krisztussal. Most karácsony éjszakáján, amelyre készülünk, ki tudja, hányan fogunk találkozni Krisztussal. De az biztos, hogy akik találkozni szeretnének vele, azoknak készülniük kell – fogalmazta meg Szocska Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye megyés püspöke.

Gyertyagyújtás a Cantemus dallamaira

A közös szolgálatot követő ünnepi műsort a spanyolországi Tolosából, egy nemzetközi versenyről nemrégiben hazatért Cantemus Gyermekkar adta, Kocsár Miklós karácsonyi feldolgozásaiból, csakúgy, mint a rendezvény felvezetéseként. Ez egyben a méltó zenei háttere volt annak az ünnepi pillanatnak, mikor a polgármester, dr. Szabó Tünde, városunk országgyűlési képviselője, valamint Nyíregyháza alpolgármesterei társaságában meggyújtotta az első adventi gyertyát a főtéri koszorún.

Vasárnap főtér, szombaton Kállay-ház, péntekenként lapcsánka

Az önkormányzati programsorozat részeként minden vasárnap délután fél öttől helyi művészek lépnek fel az újabb gyertyák lángra lobbantása után. A másodiknál a Mentha Project ad kiskoncertet, majd a Melounge Trió, a negyediknél pedig Kazár Tíciána és Tamás Combó. Minden péntek délután háromkor ajándék lapcsánkára invitálja az önkormányzat a városlakókat a Kossuth térre. A Kulturális Negyedben lévő Kállay Gyűjteményben pedig a különleges, karácsonyi ihletésű kiállítás mellett szombat délutánonként szerveznek eseményeket. Advent első vasárnapján a jól ismert, népszerű zenészházaspár, Csernák Mónika és Tibor varázsolta el ünnepi slágerekkel a főtéri forgatagba látogató közönséget.

Kapcsolódó galéria

Advent első gyertyája 2021