Operatív törzs: tovább emelkedett a maszkviselési szabályszegések száma

Tovább emelkedett a maszkviselési szabályszegések száma, szerdán 606 ember ellen intézkedtek a rendőrök emiatt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes közölte: 30 090-re emelkedett a maszkviselési szabályok figyelmen kívül hagyása miatti eddigi rendőri intézkedések száma.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus-járvány harmadik hullámában különösen fontos a védelmi intézkedések - különösen a védőtávolság és a maszkviselés - betartása. Kiemelte: a március 8-án hatályba lépett szigorítások értelmében Magyarország valamennyi közterületén maszkot kell viselni.

Elmondta: szerdán 527 esetben léptek fel a rendőrök azért, mert közterületen valaki nem viselt maszkot. 164 embert figyelmeztettek, 210-en helyszíni bírságot kaptak, 153-at pedig feljelentettek. Tömegközlekedési eszközökön és várakozóhelyein 32, míg a kereskedelmi üzletekben és bevásárlóközpontok területén 47 ember ellen intézkedtek a rendőrök a maszkviselési szabályok megszegése miatt szerdán.

Kiss Róbert közölte: a boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 847 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 215 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 632-szer pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására vonatkozó szabályokat nem tartották be.

Szerdán a vendéglátóhelyekre vonatkozó szigorúbb szabályok megsértése miatt nem kellett intézkedni. Az üzemeltető rendelkezési körébe tartozó szabályok megszegése miatt egy rendőri intézkedés történt. Az üzemeltető felelősségét hatósági közigazgatási eljárásban vizsgálják, a vendéglátóhelyet nem zárták be - mondta az alezredes.

Szerdán a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 260 ember ellen intézkedtek a rendőrök. Ezzel a kijárási korlátozás, majd az azt felváltó kijárási tilalom tavaly novemberi hatályba lépése óta 48 539-re nőtt a szabályokat be nem tartók száma - tette hozzá.

Az elmúlt napon 62 rendőri intézkedésre volt szükség a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben. Az átutazókat tavaly szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartók ellen eddig 13 251-szer intézkedtek.

Beszámolója szerint keddhez képest szerdán mintegy négyezerrel többen kerültek hatósági házi karanténba. Szerdán 7893 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, jelenleg 46 302-en vannak hatósági házi karanténban. Aznap 17 270 esetben ellenőrizték személyesen a rendőrök hatósági házi karanténban lévőket. Közülük 4455-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat - tájékoztatott az alezredes.

Kiss Róbert a járvány elleni védekezés egyik alappillérének nevezte, hogy aki hatósági házi karanténba kerül, tartsa be a rá vonatkozó szabályokat.

 

Forrás: koronavirus.gov.hu