Megáldották a megújult székesegyházat
fotó: P. Tóth Nóra

Négy év munkája után kívül-belül megújult a Szent Miklós Görögkatolikus Székesegyház. A templomot bizánci liturgia szerint megáldották. A szertartásra egyházi és világi vezetők és méltóságok részvételével került sor. Az eseményen átadták a Nyíregyházi Egyházmegye legrangosabb elismerését, a Szent Miklós-díjat is. 

Szent Liturgián áldották meg a kívül-belül teljesen megújult görögkatolikus Szent Miklós Székesegyházat. A szertartásra számos egyházi és világi vezetőt hívtak meg a hívek mellett. A három görögkatolikus főpap, Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye és Szocska Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye püspöke mellett megjelentek a Magyar Püspöki Konferencia tagjai és a világi vezetők sora, közöttük Román István, a vármegye főispánja, és dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.      

A székesegyház szentelése az ősi, bizánci liturgia szerint zajlott. A felújítás még 2019-ben kezdődött, akkor a külső szépült meg, és az épület új sekrestyével is bővült. Majd a belső következett, a püspökegyház lenyűgöző, bizánci stílusú festést kapott. Kocsis Fülöp szentbeszédében azt emelte ki, milyen fontos szerepet játszott ez a templom a görögkatolikusok életében, hiszen a kispapok is itt kezdik pályafutásukat.  

- Itt váltunk pappá, nemzedékek helyszíne volt ez, hogy úgy mondjam, új fényt kapott ez a templom, új fényben tündöklik, miként a görögkatolikus egyházunk is igyekszik ezt az új fényt, ezt az új tündöklést megtartani, megőrizni, arra építünk, amit kaptunk, de feladatunk, hogy új ragyogással, új világossággal töltsük meg a templomunkat

– fogalmazott Kocsis Fülöp Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája.

A Szent Miklós Székesegyház megáldásán a kormány nevében Soltész Miklós mondott beszédet. A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára hangsúlyozta, a kormánytámogatásnak köszönhetően számos templom, oktatási és szociális intézmény újult meg és épült országszerte.   

- Templomaink, közösségi épületeink megszépültek, iskolák és óvodák szépültek, újak épültek, olyan közösségi helyek épültek, amelyek a leginkább rászorultak és elesett emberek, legyenek azok szociálisan hátrányban lévőknek, legyenek azok a gyermekvédelemben lévőknek, vagy cigány testvéreinknek a javát, szolgálatát segítették

– emelte ki Soltész Miklós Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.  

A Nyíregyházi Egyházmegye minden év decemberben Szent Miklós-díjat adományoz azoknak, akik sokat tettek az egyházmegyéért. Idén a díjat Kocsis Fülöp érsek-metropolita és Seres Tamás ikonfestő-restaurátor, a templom festésének vezetője vehette át. 

A templom az impozáns belső mellett, új külső színezést is kapott, a meglévő két harang egy újjal egészült ki, lecserélték a templom teljes tetőhéjazatát, a nyílászárókat, megújult az elektromos hálózat, és hőszivattyús hűtő-fűtő berendezés található az épületben.