Megalakult az új békéltető testület
A fogyasztóvédelmi törvény előírásai szerint az előző békéltető testület mandátuma 2015. december 31-én lejárt, ezért az elmúlt év szeptemberében egy új testület megalakítására irányuló eljárást kellett lefolytatni, melynek eredményeként a megyében is megalakult újabb 4 évre az új békéltető testület.

A békéltető testület tagjainak száma 14 fő, melyből 7 főt a gazdasági kamarák (Kereskedelmi és Iparkamara 6 fő, Nemzeti Agrárkamara 1 fő) delegáltak a testületbe, míg a civil szervezetek ugyancsak 7 főt (Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület 6 fő, Autóklub 1 fő).
Az új testületben 11 tag az előző ciklusban is tagja volt a testületnek, míg a frissítést a 3 új tag jelenti. Csökkent a testület átlag életkora, és nőtt a jogászok száma a korábbi 5-ről 6 főre. Ennek azért van jelentősége, mert az eljárási szabályok szerint az eljáró tanács egyik tagja mindig jogász végzettségű kell, hogy legyen, és egyedül eljáró tagként is csak jogász járhat el.

Az alternatív és az online vitarendezés olcsó, egyszerű és gyors eljárások, ezáltal mind a fogyasztó, mind a kereskedő számára előnyösek, mivel igénybe vételükkel a bírósági eljárások – és költségek – elkerülhetők.

 

A testület régi és új feladatai

 

A hazai békéltető testületek megfelelnek az európai uniós irányelvben megfogalmazott alapvető követelményeknek a szakértelem, függetlenség, pártatlanság, átláthatóság, hatékonyság, méltányosság, szabadság és jogszerűség terén. Bizonyos kiegészítésekre azonban szükség volt, ilyen a nem együttműködő vállalkozások szankcionálása. A vállalkozást a békéltető testületi eljárásban együttműködési kötelezettség terheli. Ennek keretében köteles 8 napon belül írásban válasziratot küldeni a békéltető testület számára, a meghallgatáson egyezség létrehozatalára feljogosított személy részvételét biztosítani.

Amennyiben a vállalkozás székhelye vagy telephelye nem a területileg illetékes békéltető testület szerinti megyébe van bejegyezve: a vállalkozás együttműködési kötelezettsége a fogyasztó igényének megfelelő írásbeli egyezségkötés lehetőségének felajánlására terjed ki.
A békéltető testület az együttműködési kötelezettséget megsértő vállalkozásokról értesíti a székhelye szerint illetékes fogyasztóvédelmi hatóságot.

[REKLAM]

A fogyasztóvédelmi hatóság már minden esetben bírságot szab ki azon cégekkel szemben, amelyek az együttműködési kötelezettségeiket megszegik, nincsen lehetőség már a bírságtól való eltekintésre.
A békéltető testület köteles a tagjai számára rendszeresen képzést szervezni.

A békéltető testületek együttműködnek a fogyasztói jogviták alternatív rendezésére irányuló eljárások joggyakorlatának fejlesztése, a döntések egyöntetűsége, a szakmaiság javítása, valamint a legjobb gyakorlatok átvétele érdekében.

Újdonság, hogy a békéltető testület naprakész, az eljárására vonatkozó és könnyen hozzáférhető információkkal ellátott internetes honlapot működtet, megteremtve ezzel azt a lehetőséget, hogy a fogyasztó online úton is benyújthassa kérelmét és annak mellékleteit bármely bt.-hez.