Még tart a tökfejek szezonja
Bár már pislákolnak az első tavaszi napsugarak, és a lelkünknek is könnyebb, hogy márciust írunk a keltezésre, ez még azért nem az a tulipános, mosolygós, kellemesen simogató időjárás.

Este bizony, egy hosszú nap után jólesik egy tányér meleg leves, amely amellett, hogy finom, még egészséges is. Az sem utolsó szempont, hogy nem kell tábort verni a konyhába, amíg elkészül. Ha elég eltökéltek vagyunk ahhoz, hogy valami újat találjunk ki, nyugodtan tegyünk a vacsoraasztalra sütőtök krémlevest pirított tökmaggal! Az első fagytól kora tavaszig kapható a nyíregyházi piacokon sütőtök. Megteszi a hagyományos, de édesebb a bébi- vagy spárgatök!

Felesleges lenne felsorolni azt a rengeteg vitamint, amelyet az indiánok által is ismert sütőtök tartalmaz, és élettani hatása is bizonyítottan kiváló. Alacsony a kalóriatartalma, tisztítja a beleket és a májat, fogyasztása szebbé teszi az arcbőrt. A belőle készült krémleveshez szükségünk lesz egy kisebb bébitökre. Ezt mossuk meg, távolítsuk el a héját, vegyük ki a magjait. (Akinek van ideje és kedve, a magokat is felhasználhatja.)

Vágjuk a tököt kisebb kockákra és futtassuk meg egy kevés olivaolajban. Adjunk hozzá 1,5 liter vizet, tartósítószer-mentes leveskockát, reszeljünk bele egy kevés szerecsendiót és vágjunk bele két közepes méretű krumplit, fedjük le és főzzük. Addig főzzük alacsony lángon, amíg a tök puha nem lesz. Amikor készen van, levesszük a tűzről és botmixerrel összepépesítjük. A levest száraz serpenyőben pirított tökmaggal tálaljuk! Ez a tápláló és finom leves kiváló vitaminforrás a gyerekeknek, tisztítja a női szervezetet, a tökmag pedig megóvja a férfiakat a prosztatabetegségektől. Ezt az alapreceptet variálhatjuk is: akik nem érzékenyek a tejtermékekre, olivaolaj helyett használhatnak vajat, főzőtejszínnel pedig még tovább lágyíthatják az amúgy is selymes, finom ételt! 

Mikita Eszter