Még repülőt is lehetett vezetni a Kutatók Éjszakáján

Még a repülőgép vezetést is gyakorolni lehetett a Nyíregyházi Egyetemen a Kutatók Éjszakáján. Néhány perc erejéig bárkiből pilóta lehetett. 

– Soha nem ültem még ilyen repülőgép szimulátorban, nagyon izgalmas és jó volt, kedvet kaptam hozzá – nevetett Kazamér Kinga, aki végzős fizika-matematika szakos az egyetemen. Az is kiderült, hogy a jövő pilótáit is ezzel a szimulátorral oktatják, mert bármilyen helyzetre fel lehet készíteni őket a segítségével.

– Bármit büntetlenül el lehet játszani, ez az egyik leginkább lényeges része, és a műszerrepülési eljárások megtanítására szolgál, természetesen nem kizárólagosan, hanem szükség van valós repülési feladatok végrehajtására is – mondta el dr. Szilágyi Dénes főiskolai docens, a Közlekedésmérnök Szak szakfelelőse.

 

Lézerrel végeztek a lufival

 

Az egyik előadóteremben különböző kémiai és fizikai kísérletekkel kápráztatták el az általános és középiskolásokat. Az egyik legnagyobb tapsot az aratta, amikor lézerceruzával pukkasztottak ki egy léggömböt.

– Ezek tényleg izgalmas kísérletek, mert ilyeneket nem látunk fizika órán és nagyon tetszenek – tette hozzá Prekopács Gábor, középiskolás.

Az oktatók azt mondják, ezekkel a kísérletek célja, hogy a gyerekek szeressék meg a természettudományokat.

– Egyfajta tudomány népszerűsítés, tehát a fizikát, a kémiát, a természettudományokat próbáljuk népszerűsíteni, és azért csinálunk ilyen kísérleteket, hogy kedvet csináljunk nekik. Lássanak olyat, amit az iskolában esetleg nem. Akár azért, mert nincs eszközük, akár azért, mert nincs rá idejük, kedvük. Sok helyen a szertár is hiányos, tudjuk. Úgyhogy ezt megpróbáljuk itt pótolni – fejtette ki Beszeda Imre, az egyetem főiskolai tanára.

A Kutatók Éjszakáján emellett lehetett csillagokat vizsgálni, és olyan lombikokat tanulmányozni, melyekben élő emberi sejteket tenyésztenek. 

– Azt szeretnénk megmutatni, hogy a különböző eredményeket, az ökológiától a műszaki tudományokig, hogyan tudjuk alkalmazni, hogyan tudjuk leginkább azokat a módszereket és azt a nyelvezetet, amit a tudomány használ, átfordítani a mindennapi gyakorlatba – tette hozzá dr. Kiss Ferenc, főiskolai tanár.

 

A múzeum is csatlakozott

 

A Jósa András Múzeum is kapcsolódott a Kutatók Éjszakájához. A Széchényi utcán interaktív foglalkozásokkal és előadásokkal várták az érdeklődőket. Minden ajtó megnyílt a látogatók előtt, még a restaurátorok műhelyébe is be lehetett menni.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Kohut Árpád)