Mától működnek a fix traffipaxok

Fix telepítésű közlekedési ellenőrzőpont Nyíregyházán, a László utcán. Ez a VÉDA elnevezésű közúti kamerahálózat egyik berendezése, amely most már élesben működik. Minden sávon kamera figyeli a gépkocsikat. Az új traffipax nemcsak sebességet mér, más szabálytalanságokat is rögzít.

 

Szabolcsban 6, Nyíregyházán 5 helyszínen van ellenőrzőpont

 

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint Magyarországon 134 közúti helyszínen 365 kamerát helyeztek ki. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 6 ellenőrzési pontot alakítottak ki. Nyíregyházán a László utcán, a Pazonyi úton és az Orosi úton szereltek fel kamerarendszert. A 4-es számú főút két nyíregyházi pontja és a 41-es számú főút szintén nyíregyházi helyszíne mellett Mátészalkán a 49-es számú főúton és az M3-as autópálya két nyíregyházi szakaszán is kamerarendszer figyeli a közlekedőket.

 

Cél, hogy kevesebb legyen a baleset

 

A fix telepítésű közlekedési ellenőrzőpontokon lévő kamerákkal mérik a gépjárművek sebességét, figyelik többek között a biztonsági öv használatát, a behajtási tilalom megszegését, a kötelező haladási irányra vonatkozó előírások betartását, a jelzőlámpa tilos jelzésén való áthajtást és a záróvonal átlépését, de a berendezés alkalmas rendszámfelismerésre és forgalomszámlálásra is. A rendőrség tájékoztatása szerint a VÉDA rendszer fontos a balesetek megelőzésében. Az Európai Unió és a magyar közlekedéspolitikai program célja, hogy a közúti közlekedési balesetek halálos áldozatainak száma a 2010-es adatokhoz képest 2020-ra a felére csökkenjen, 2050-ig pedig a nullához közelítsen.

F. A.