Második hely a világranglistán - Tarjányi István ezüstérmes lett Pisában

Remekül szerepeltek a Nyíregyházi Sportcentrum kerekesszékes vívói a pisai kvalifikációs világkupa versenyen. Tarjányi István kiemeltként kezdett, mivel 3. a világranglistán. Magabiztosan nyert a brit Coutya ellen, majd nagy csatában, 15-14-re győzte le a kínai Zhut. 

- 14-10-re is vezetett István, de több vitatható ítélet után 14-13-ra feljött a kínai, majd egy tiszta találattal egyenlített is, de 14-14 után Pisti vitte be a döntő tust, így győzött – mondta Pákey Béla edző. 

A döntőben a lengyel Dabrowski ellen 15:10 lett a végeredmény a lengyel fiú javára, aki meglepetésre jutott a fináléba, honfitársa legyőzése után.  Tarjányi István végül ezüstérmes lett, a kvalifikációs világranglistán pedig a második helyre jött fel. 

- Dabrowski nagyon jó napot fogott ki, az esélyesebb Castrot is legyőzte, és sajnos én sem találtam az ellenszert vele szemben. De ami a legfontosabb, hogy megerősítettem a helyem az első háromban a világranglistán, ami paralimpiai részvételt érhet a végén - mondta Tarjányi István kerekesszékes vívó. 

Csapattársa, Csépke Bence először indulhatott külföldön világkupa versenyen, és a csoportmérkőzésekből 3 győzelemmel jutott tovább, aztán olasz ellenfelétől egy nagyon szoros asszóban 15:13 ra maradt alul, így 20. lett. Bence egy autóbaleset után kezdte el a vívást.  

- A baleset után kicsit depressziós lettem, és a párom találta meg nekem a kerekesszékes vívást. Pákey Béla és Tarjányi István személyisége valamint maga a sportág pedig meggyőzött, azóta rendszeresen járok edzésekre, és a mostani paralimpia még nagyon közel van, de a következőre szeretnék majd kijutni – tette hozzá Csépke Bence.

A Sportcentrum igyekszik minden feltételt biztosítani a versenyzőknek a felkészüléshez. 

- Egy nagyon jó kis csapatot alkotnak a kerekesszékes vívók, az Atlétikai Centrumban pedig jó körülmények között készülhetnek. A válogatott is itt edzőtáborozik majd, és Debrecenből is járnak át hozzánk sportolók edzésekre - mondta Kőhalmi Richárd, a Nyíregyházi Sportcentrum ügyvezetője.  

A következő kvalifikációs világkupa verseny Franciaországban lesz, április végén.